Brojni susreti ministra Dačića na Samitu nesvrstanih u Venecueli

Brojni susreti ministra Dačića na Samitu nesvrstanih u Venecueli

18/09/2016 Off By

 

KARAKAS.- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Venecueli gde učestvuje na na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar Dačić danas je imao niz bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama.

Sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom, ministar Dačić razgovarao je o vitalnom pitanju od nacionalnog interesa za Republiku Srbiju – poštovanju principa međunarodnog prava. Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku na principijelnom stavu Bolivije po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, ali i izrazio volju Republike Srbije za produbljivanjem bilateralnih odnosa sa Bolivijom.

Predsednik Bolivije istakao je da Srbija uživa veliko poštovanje i popularnost u Boliviji, a da je i sam vatreni navijač našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se danas u i sa predsednikom Vlade Antigue i Barbude Gastonom Braunom. Na sastanku je obostrano istaknuto da je bilateralna saradnja dve zemlje nedovoljno razvijena, a ovom su prilikom utvrđene oblasti saradnje od zajedničkog interesa.

Srpskiministr spoljnih poslov razgovarao je i sa svojim kolegom, Egipta Samehom Šukrijem. Sa egipatskim ministrom Dačić je razgovarao o daljem produbljivanju bilateralne saradnje na svim poljima kao i unapređivanju saradnje na ekonomskom i multilateralnom planu. Razgovarano je i o aktivnostima Egipta u Savetu bezbednosti gde je nestalni član, a ministar Dačić je ovom prilikom uputio svom kolegi poziv da poseti Srbiju, što je prihvatio i dodao da očekuje da će vrlo uskoro posetiti Beograd.

Na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Južnoafričke Republike Maite Nkoana Mašabane, obostrano je izražena spremnost za daljim poboljšanjem bilateralne saradnje kao i istaknuta činjenica da bi naši ekonomski odnosi trebalo da prate već veoma dobre veze između naših država. Na sastanku je bilo reči i o saradnji na međunarodnom polju kao i o politici Južnoafričke Republike u Pokretu nesvrstanih zemalja, a ministar Dačić je svojoj koleginici uputio poziv da poseti Beograd.

Ministar Dačić sastao se danas u Venecueli i sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osman Saleh Mohamedom i ovom prilikom, dva ministra zaključila su da postoji veliki potencijal i prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa. Na sastanku je posebna pažnja posvećena važnosti principa poštovanja međunarodnog prava, suverenosti država kao i principu teritorijalnog integriteta. Obostrano je istaknuta želja za saradnjom naše dve zemlje i na multilateralnom planu.