Leskovac: Završen internacionalni Festival režije

Leskovac: Završen internacionalni Festival režije

18/09/2016 Off By

 

 

LESKOVAC.-Nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom filmskom festivalu (LIFFE) dobilo je Zrinko Ogresti za film “S one strane duge”.

Žiri, koji su činili reditelji Srdan Golubović i Ognjen Sviličić i glumica Nataša Ninković, obrazložio je da je ovakvu odluku doneo zbog “izuzetnog režijskog pristupa koji je sigurnom rukom proveo kroz lavirinte emocija glavnih likova”

Ogresta je vest o nagradi dobio na aerodromu u Amsterdamu, gde trenutno boravi zbog holandske premijere filma.

Nagrada je uručena Lazaru Ristovskom, koproducentu filma koji je naglasio da je reč o hrvatsko srpskoj koprodukciji, kakvih je sve više u našem okruženju.

“To je postao jedan model pakovanja filmova na prostorima eks Jugoslavije, gde sarađujemo i sa Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom. Mi smo davno, davno otišli mnogo napred pre političara u vraćanju jednog jedinstvenog prostora kakva je bila ona naša Jugoslavija,” rekao je Ristovski

Žiri festivla

Žiri festivla

Druga nagrada dodeljena je bosanskoj rediteljki Ines Tanović za film “Naša svakodnevna priča”. Žiri je, kako je naveo ” želeo da nagradi smirenu i sigurnu režiju koja nam daje uvid u duboke i slojevite karaktere koji se bore sa svojim demonima i sa društvom koje ih određuje”.

Ines Tanović je rekla da nije očekivala nagradu, posebno što je situacija u kinematografiji Bosne i Hercegovine teška, gde se radi uz pomoć štapa i kanapa.

Treća nagrada pripala je Olegu Novkoviću za film “Otadžbina” za, po mišljenju žirija, hrabar postupak u kome reditelj jakim izražajnim sredstvima dočarava unutrašnja stanja svojih likova.

“Zlatni lešnik” za najbolju žensku ulogu dobila je Ksenija Marinković, za ulogu u filmu Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” zbog energije koju je donela ovom, kako je ocenjeno, izuzetnom filmu.

“Zlatni lešnik” za najbolju mušku ulogu ravnopravno su podelili Nebojša Glogovac za ulogu u filmu Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, gde je superiornom izvedbom povezao sve elemente ovog snažnog i kompleksnog filma i Lazar Ristovski za ulogu u filmu Miloša Radovića “Dnevnik mašinovođe” koji je svojom lucidnom i nadahnutom izvedbom ovaj film učinio izuzetnim.

Nebojša Glogovac zbog pozorišne premijere nije mogao da dođe i primi nagradu, ali je zato Lazar Ristovski na duhovit način rekao da svoju nagradu “poklanja i ostavlja leskovačkoj publici, pa neka je oni nekako podele između sebe.”

Specijalnu nagradu žirija dobio je Sverozar Ristovski za režiju filma “Lazar”.

Žiri je smatrao da je ovo film koji nam sigurnom i odmerenom režijom prikazuje jedan trenutak svoje zemlje i likove koji su uhvaćeni u vrtlogu turbulentnih vremena.

Na ovom festivalu uvedena je i nagrada “Radomir Baja Šaranović” najuspešnijem mladom reditelju, odnosno filmu koji je prikazan u okviru programa filmova studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

U konkurenciji 12 filmova nagrada je dodeljena Katarini Mutić za film “Žurka je večeras”. Žiri u sastavu Miroslav Lekić i Kosta Peševski svoju odluku su obrazložili time što je mlada autorka svojim zahtevnim rediteljskim postupkom filma snimljenim u jednom kadru donela sliku o životu u provinciji u kojoj mladi ljudi tonu u kolotečinu. Neki izlaz pokušavaju da pronađu u ljubavnim vezama koje nemaju budućnost, a neki u pokušajima delikvencije.

Iako je tematika siva, atmosfera filma nije takva, jer je obojena žanrom komedije i oplemenjena likovima koji su živi i dopadljivi baš zahvaljujući svojim ljudskim manama. U jednom potezu, tj, jednom kadru možemo da vidimo čitav spektar likova, stanovnika malog mesta, njihove karakteristike i njihove pokušaje da svoje živote u učmaloj sredini učine boljim shodno svom pogledu na svet.

Sledeće godine konkurencija ovih filmova biće još veća, jer je selekcija proširena na više akademija iz regiona, najavljeno je. . Ovogodišnji LIFFE sinoć je simbolično zatvorio Lazar Ristovski.(Danas)