LSV osuđuje izjavu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina

LSV osuđuje izjavu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina

18/09/2016 Off By

NOVI SAD.-Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje poslednju izjavu ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Čepurina koji je rekao da bi pridruživanje jedinstvenoj evropskoj spoljnoj politici za Srbiju bilo „pogubno“.

Podsećamo i da je EU uvela sankcije Rusiji zbog agresije na suverenu i međunarodno priznatu Ukrajinu i pripajanja dela njene teritorije Rusiji. To je ne samo kršenje međunarodnog prava, nego i Budimpeštanskog sporazuma iz 1994. kojim je Rusija garantovala nepovredivost granica Ukrajine

Podsećamo Čepurina da je „doktrina ograničenog suvereniteta“, koju je do svoje propasti (1991) primenjivao imperijalni režim iz Moskve – mrtva. Takođe, podsećamo ambasadora da je Srbija suverena država i da su jedino njene legalne i na izborima potvrđene institucije vlasne da utvrđuju šta je javni interes Srbije, šta je za nju pogubno, a šta ne.

Zbog toga LSV od Vlade Srbije očekuje da, u skladu sa svojom javno proklamovanom politikom pridruživanja EU, konačno odbaci štetnu politiku balansiranja između EU i Rusije.

Podsećamo i da je EU uvela sankcije Rusiji zbog agresije na suverenu i međunarodno priznatu Ukrajinu i pripajanja dela njene teritorije Rusiji. To je ne samo kršenje međunarodnog prava, nego i Budimpeštanskog sporazuma iz 1994. kojim je Rusija garantovala nepovredivost granica Ukrajine.

Sporna izjava: Aleksandar Čepurin

Sporna izjava: Aleksandar Čepurin

Vladavina prava kao temelj Evopske unije, ali i jedinstvena spoljna i bezbednosna politka EU nalažu Srbiji da odbaci politiku jednake distance i pridruži se merama Evropske unije, ako zaista želi da postane njen član. Umesto lažnih naslova po tabloidima o nepostojećim avionima i raketama koje Putin „poklanja“ Srbiji, očekujemo od Vlade Srbije da objasni javnosti kolika je stvarna finansijska pomoć evropskih fondova Srbiji, njenom zdravstvu, obrazovanju, reformi pravnog okvira, socijali itd. Prema tim analizama Srbija je najveći korisnik EU fondova u regionu i najveći korisnik tih sredstava od svih država nečlanica Unije.

Bilo bi zanimljivo i da ambasador Čepurin, umesto praznih pretnji, odgovori kolika je, u poređenju sa evropskom, stvarna i merljiva pomoć Rusije Srbiji. Sigurni smo da tako nešto nikada neće reći, jer nje nema. Osim ako se ne računa krajnje netransparentna finansijska pomoć koju iz Rusije dobijaju ekstremno desničarske i nacionalističke grupe i organizacije kao i pojedine političke partije u Srbiji.

Nenad Čanak, predsednik LSV