NATO general Petr Pavel: Balkanu preti islamski terorizam, ali i ruski uticaj

NATO general Petr Pavel: Balkanu preti islamski terorizam, ali i ruski uticaj

18/09/2016 Off By

 

SPLIT – Predsedavajući Vojnog odbora NATO general Petr Pavel izjavio je da je Balkan još uvek potencijalni izvor ratnih sukoba i poručio da Severnoatlanski savez mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma.

Bosna i Hercegovina mogla bi da postane utočište za terorizam, rekao je američki general na konferenciji za novinare, nakon splitskog sastanka Vojnog odbora NATO-a 

-NATO savez mora da poseduje sposobnost, snage i resurse za odvraćanje protivnika i odbranu svoje članice od bilo kakve pretnje”, rekao je sinoć u Splitu general Pavel na konferenciji za novinare nakon konferencije Vojnog odbora NATO.

-Hrvatska agencija Hina navodi da je Pavel upozorio na opasnosti na Balkanu ocenivši da je situacija u tom delu Evrope “daleko od stabilne” ustvrdivši da “Balkanu preti islamski terorizam, ali i ruski uticaj”. -Bosna i Hercegovina mogla bi da postane utočište za terorizam”, rekao je američki general koji je, na pitanje kako procenjuje razvoj izbegličke krize ove jeseni, istakao da ne očekuje velike talase izbeglica kao što se to dogodilo prošle godine.

Predstavljajući zaključke konferencije, general je istakao da je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici generalštabova zemalja članica NATO, dva strateška NATO komandanata, kao i predstavnik Crne Gore, koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO, kako bi “mogli da raspravljaju sprovođenje odluka koje su predsednici država i vlada doneli na samitu NATO u Varšavi u julu”.(Agencije)