Čekajući predsedničke izbore: tajna veza Vučića i Šešelja

Čekajući predsedničke izbore: tajna veza Vučića i Šešelja

18/09/2016 Off By

BEOGRAD.- Prema istraživanju Nove srpske političke misli krajem avgusta, Vučić bi, da se kandiduje za predsednik Srbije, osvojio 31,9 odsto, a Šešelj 4,4 odsto glasova.

Neko blizak Vučiću po njegovom naređenju namerno u medijima plasira veštački dobar plasman Vojislava Šešelja kako bi se opipalo javno mnjenje

Predsjednički izbori za opoziciju u Srbiji predstavljaju kamen spoticanja. Posle izgubljenih parlamentarnih izbora, opoziciji poslednj nada su predsedničke izbori.

Opozicija smatra da bi dobar plasman ili pobeda zajedničkog nestranačkog kandidata možda mogla da poljulja čvrstu vlast Aleksandra Vučića.

Iako Vučić najavljuje da postoji mogućnost da se povuče sa premijerske funkcije ukoliko njegov predsednički kandidat ne pobedi na izborima, aludirajući na to da bi se lako pomirio sa gubitkom, nemoguće da će tako nešto dopustiti da se dogodi.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske premijeru Vučiću, dnevnik Blic navodi da Vučić naručuje istraživanja javnog mnjenja i pažljivo prati kako se kotiraju njegovi favoriti.

Prema tim “istraživanjima”, u drugi krug predsedničkih izbora ušle bi dve osobe – Vučićev kandidat i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Prema istraživanju Nove srpske političke misli krajem avgusta, Vučić bi, ako se kandiduje, osvojio 31,9 odsto, a Šešelj 4,4 odsto glasova.

Kakva su to Vučićeva naručena istraživanja koja pokazuju da bi Šešelj ušao u drugi krug predsedničkih izbora?

Postoje dva objašnjenja:

Neko blizak Vučiću po njegovom naređenju namerno u medijima plasira veštački dobar plasman Vojislava Šešelja kako bi se opipalo javno mnjenje.

Vučić ima plan da opozicionog kandidata u potpunosti eliminiše tako što će preko svojih medija i glasača izmanipulisati da Šešelj uđe u drugi krug. Opšte je poznato da Vučić i Šešelj već duže vreme usko sarađuju, pa ne bi bilo čudno ako je Vučić odabrao baš Šešelja da njegovom kandidatu glumi suparnika.

Znajući Vučića, koji je potencijalne kandidate za ministre mrcvario i držao u neizvjesnosti do posljednjeg dana, taj plan je u potpunosti verovatan.

S druge strane, to bi bilo vrlo loše za Tomislava Nikolića, budući da će izgubiti priliku da se kandiduje ukoliko bude čekao Vučićevu podršku. Ako se kandiduje pre isteka Vučićevog navodnog roka, Nikolić bi možda opet bio gubitnik ukoliko bi Vučić u posljednjem trenutku podržao nekog drugog kandidata.

Nikolićeve izjave o predsjedničkim izborima naprasno su postale kontradiktorne. Nikolić je sredinom godine rekao da će se opet kandidovati jer je “potreban Vučiću”. Međutim, na pitanje da li razmišlja o predsedničkim izborima, Nikolić je pre nedjelju dana rekao “not yet” (ne još).(Agencije)