Slavica Đukić Dejanović: Srbija postaje zemlja staraca!

Slavica Đukić Dejanović: Srbija postaje zemlja staraca!

17/09/2016 Off By

 

BEOGRAD.- Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji

U jutrašnjem intervjuu za RTS, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, ukazala je da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene dece, a da Srbija svake godine izgubi “manji grad” od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih

Rekla je da, stanovništvo Srbije, sa prosečnom starošću većom od 40 godina, spada u starije nacije u svetu.

U jutrašnjem intervjuu za RTS, ukazala je da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene dece, a da Srbija svake godine izgubi “manji grad” od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih.

Ona je navela da je krajnje vreme da se ti problemi rješe, a ne samo da se analiziraju i smatra da će to biti jedan od njenih zadataka tokom ministrovanja.

Za Slavicu Đukić Dejanović problem su i unutrašnje migracije sa sela u grad i ocenila da zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene.

Dejanovićeva smatra za sadašnje stanje sa natalitetom nisu krivi nepovoljni parametri u ekonomiji jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.

-Ono što ćemo raditi u ovom mandatu biće vidljivo za nekoliko godina. Populacioni parametri se neće brzo mijenjati, rekla je i dodala da se mora raditi na poboljšanju kvaliteta života ljudi, ali i analizirati unutrašnje migracije selo – grad, jer sa njima počinje populacioni pad.

Ministarka je pomenula Vladimira Putina koji je ovaj problem u Rusiji riješio poticajem od 10.000 dolara za rađanje svakog drugog deteta, a da je Danska uspjela da problem sa natalitetom reši agresivnom kampanjom.