Makedonija: Poseta Nikolića Makedoniji

Makedonija: Poseta Nikolića Makedoniji

17/09/2016 Off By

 

BITOLA.- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je tokom susreta sa predsednikom Makedonije Đorgom Ivanovim da neko namerno ostavlja Makedoniju i BiH van evropskih integracija, a Srbiji otvoreno govori da ima suparnika u tim integracijama koji je neće daleko pustiti.

“Dve zemlje imaju nekoliko nerešenih pitanja, koje će zajedno rešiti, kako ih ne bi ostavljali svojoj deci. To nisu veliki problemi i kada ih sklonimo sa dnevnog reda moći ćemo u punoj meri da razvijamo naše prijateljstvo”, rekao je Nikolić

Nikolić je rekao da se neki sa Balkana ponašaju kao “brodolomnici” koji su se ukrcali u čamac EU i “sprečavaju ostale da se spasu”.

“Naše je da uređujemo države u skladu sa evropskim pravilima zato što je to dobro i za građane i za državu i predstavlja veliki korak napred u odnosu na stanje u kojem smo bili pre nego što smo počeli da razgovaramo o evropskim integracijama”, istakao je Nikolić.

Rekao je da je Srbija na strani Makedonije u većini problema koje ta zemlja ima.

“Dve zemlje imaju nekoliko nerešenih pitanja, koje će zajedno rešiti, kako ih ne bi ostavljali svojoj deci. To nisu veliki problemi i kada ih sklonimo sa dnevnog reda moći ćemo u punoj meri da razvijamo naše prijateljstvo”, rekao je Nikolić.

Razgovarali su i o migrantima. Nikolić je naveo da je neprihvatljivo da Evropa zatvori svoje granice, a da granice država na Balkanu koje nisu u EU ostanu otvorene.

Naveo je i da se muke Makedonije sa migrantima prenose i na Srbiju i da će taj problem morati zajednički da se riješi.

Ivanov je rekao da predsednici ne mogu da menjaju istoriju, ali da mogu da utiču na sadašnjost i menjaju budućnost.

“Iako smo imali razlika u prošlosti, želimo zajedno da ostvarimo naše strateške ciljeve”, rekao je Ivanov i dodao da ova poseta potvrđuje dobre odnose dve zemlje i dva naroda i da sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom.

Zatražio je od Nikolića da zvanični Beograd izađe u susret Makedoncima koji žive u Srbiji i omogući im da obeležavaju makedonske praznike.

U neformalnom delu posjete, dvojica predsednika prošetala su centrom Bitolja i razgovarala sa građanima. Šetnjom kroz centar Bitolja Nikolić je završio jednodnevnu posetu Makedoniji.(Agencije. foto Tanjug)