Referendum da ili ne: Ustavni sud odbio zahtev za preispitivanje svoje odluke

Referendum da ili ne: Ustavni sud odbio zahtev za preispitivanje svoje odluke

17/09/2016 Off By

 

SARAJEVO.– Ustavni sud BiH odbio je zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim, objavili su BiH mediji pozivajući se na neimenovani izvor Suda.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući da se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda u Republici Srpskoj

Tokom dana Ustavni sud BiH treba da razmotrii informaciju o sprovođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine pa će se sudije izjasniti o zahtevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sljedeću nedjelju 25. septembra.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući da se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda u Republici Srpskoj. Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske pa su za 25. septembra zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahteva vlasti Republike Srpske za preispitivanje odluke oko Dana Republike Srpske u BiH nastupiti ‘neviđeno’ pogoršanje prilika.(Agencije)