Recepti: Turska supa od tikvica

Recepti: Turska supa od tikvica

17/09/2016 Off By

 

Izbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno (4 osobe):

300 g/ tikvice, zelene

3 kašika/ ulje maslinovo

1 kom/ luk, crveni

1 kašika/ pšenično brašno, belo

0.5 l/ bistra supa

2 dl / pavlaka za kuvanje

1 prstohvat/ muškatni oraščić

100 g / svježi kozji sir

0.5 kašika/ vlasac ( listovi)

0.5 kašika / peršun, list

4 kriška / hleb pšenični, bieli

0.5 kašika puter

1 čen

beli luk

so

biber

Priprema:

Na maslinovom ulju popržimo sitno naseckan luk da postane staklast, dodamo tikvice narezane na kolutiće i dinstamo ih da omekšaju. Zalijemo sve supom. Kad provre, maknemo s vatre i umutimo pavlaku pomešanu s brašnom.

Zatim uz pomoć štapnog miksera ili multipraktika sve izmiksujemo da dobijemo kremastu juhu. Začinimo oraščićem, solju i paprom pa vratimo na skroz laganu vatru da se kuva još nekoliko minuta.

Supu poslužimo u tanjirima uz dodatak mrvljenog kozjeg sira i pospemo usitnjenim začinskim biljem.

Kriške hleba ispečemo u tosteru da budu hrskave. Dok su još tople, natrljamo belim lukom, premažemo s malo maslaca i poslužimo uz vruću supu.