Recepti: Turska supa od tikvica
17/09/2016
Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno (4 osobe):
300 g/ tikvice, zelene
3 kašika/ ulje maslinovo
1 kom/ luk, crveni
1 kašika/ pšenično brašno, belo
0.5 l/ bistra supa
2 dl / pavlaka za kuvanje
1 prstohvat/ muškatni oraščić
100 g / svježi kozji sir
0.5 kašika/ vlasac ( listovi)
0.5 kašika / peršun, list
4 kriška / hleb pšenični, bieli
0.5 kašika puter
1 čen
beli luk
so
biber
Priprema:
Na maslinovom ulju popržimo sitno naseckan luk da postane staklast, dodamo tikvice narezane na kolutiće i dinstamo ih da omekšaju. Zalijemo sve supom. Kad provre, maknemo s vatre i umutimo pavlaku pomešanu s brašnom.
Zatim uz pomoć štapnog miksera ili multipraktika sve izmiksujemo da dobijemo kremastu juhu. Začinimo oraščićem, solju i paprom pa vratimo na skroz laganu vatru da se kuva još nekoliko minuta.
Supu poslužimo u tanjirima uz dodatak mrvljenog kozjeg sira i pospemo usitnjenim začinskim biljem.
Kriške hleba ispečemo u tosteru da budu hrskave. Dok su još tople, natrljamo belim lukom, premažemo s malo maslaca i poslužimo uz vruću supu.♦