Dačić na Konferenciji nesvrstanih u Venecueli: pohvale Titu

Dačić na Konferenciji nesvrstanih u Venecueli: pohvale Titu

17/09/2016 Off By

 

KARAKAS.- PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Venecueli gde učestvuje na na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.


Srpski ministar spoljnih poslova navodi da je iskoristio ovu priliku da sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova, razgovaram o aktuelnim temama. Srbija je posmatrač u Organizaciji i nas zanimaju bilateralni odnosi a ono što nas posebno zanima je pitanje Kosova

Završen je prvi deo 17. samita Pokreta nesvrstanih zemalja. Bilo je lepo slušati, gotovo u svakoj diskusiji pominjana je i prva konferencija Pokreta nesvrstanih koja je održana u Beogradu. Zanimljivo da se na video zidu u sali gde se održava konferencija, između ostalih lidera Pokreta, nalazi i slika Jospipa Broza Tita – jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, izjavio je Ivica Dačić.

Srpski ministar spoljnih poslova navodi da je iskoristio ovu priliku da sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova, razgovaram o aktuelnim temama. Srbija je posmatrač u Organizaciji i nas zanimaju bilateralni odnosi a ono što nas posebno zanima je pitanje Kosova.

-Važno je naše prisustvo ovde jer Venecuela kao domaćin nije priznala Kosovo, samim tim nije bilo dozvoljeno da kosovske vlasti pošalju svoju delegaciju. Proteklih godina redovno je bio slučaj da Srbija nije bila prisutna, a predstavnici Prištine prisutni i lobirali, kao što je nedavno bilo u Gvajani kada su lobirali kod Karibskih zemalja.

Dačić u pisanoj izjavi koja je iz Venecuele dostavljena nšim medijama dalje navodi da se sreo sa brojim kolegama. Razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova zemlje domaćina, sa šefovima diplomatija Irana, Palestine, Ekvadora, Azerbejdžana, Burundija i Kameruna.

-Na svim sastancima isticao sam naše bilateralne odnose i potrebu za saradnjom i prijateljstvom. Naravno, interesaovao me je stav o Kosovu i Metohiji jer je to naš vitalni nacionalni interes. Veoma sam zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora. Očekujem da takvu vrstu razgovora i sa predsednicima i premijerima u naredna dva dana.

Srbija ima status posmatrača u Organizaciji. Pokret nesvrstanih zemalja jedan je od najvećih međunarodnih pokreta koji okuplja 120 zemalja članica i 17 posmatrača.

Za Srbiju je Pokret nesvrstanih zemalja veoma važan, jer od 86 država koje nisu priznale Kosovo, 61 nalazi se u PNZ, zato je ovo za nas od kapitalnog značaja“, napisao je ministar Dačić.