Reagovanje: Ombudsmanu je posao da promoviše ljudska prava

Reagovanje: Ombudsmanu je posao da promoviše ljudska prava

16/09/2016 Off By

Nijedna epizoda serijala, prema saznanjima ovog organa, još nigde nije emitovana. Producentkinja serije objavila je na internetu kratak isečak iz jedne od epizoda, u kome Zaštitnik građana objašnjava šta je njegov posao i poziva građane da mu se, u skladu sa zakonom, obrate u slučaju da smatraju da su im prava prekršena


UPOZNAVANJE građana sa njihovim pravima, kao i nadležnostima i radom Zaštitnika građana je institucionalna obaveza svakog ombudsmana u skladu sa nizom relevantnih međunarodnih dokumenata i Zakonom o Zaštitniku građana. I na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu 14. septembra istaknuta je zabrinutost dela poslanika zbog procenta pritužbi građana koje su odbačene usled nenadležnosti ili preuranjenosti i traženo je od Zaštitnika građana da više upozna građane sa svojim radom (inače, taj procenat je manji od onog koji beleže ombudsmani širom Evrope sa tradicijom od preko 200 godina).

Zaštitnik građana od prvog izbora na dužnost, 2007. godine, sprovodi sve vrste edukativno-informativnih aktivnosti koje građane približavaju tematici ljudskih prava i instituciji Zaštitnika građana. Tako je i učestvovao u snimanju serijala „Moje pravo“ nezavisne produkcijske kuće, koji građane u 12 epizoda upoznaje sa pravima i institucijama nadležnim za njihovu zaštitu i to čini kroz ilustrovanje javno dostupnih slučajeva iz prakse Zaštitnika građana, na čemu smo posebno zahvalni. U serijalu učestvuju i drugi nezavisni državni organi, niz državnih službenika, ali i više desetina ličnosti iz javnog života Srbije.

Nijedna epizoda serijala, prema saznanjima ovog organa, još nigde nije emitovana. Producentkinja serije objavila je na internetu kratak isečak iz jedne od epizoda, u kome Zaštitnik građana objašnjava šta je njegov posao i poziva građane da mu se, u skladu sa zakonom, obrate u slučaju da smatraju da su im prava prekršena. Objavila je i druge isečke. Pokušaj da se to predstavi predsedničkom kampanjom potpuno je proizvoljan. U suprotnom to bi značilo da predsedničku kampanju vode i druge osobe u serijalu, kao i mnogobrojni ombudsmani u svetu koji na sličan način predstavljaju svoj rad građanima.(Press ZG)