Pariz: Vučić održao predavanje na Fakultetu političkih nauka Sciences Po

Pariz: Vučić održao predavanje na Fakultetu političkih nauka Sciences Po

16/09/2016 Off By

 

Danas Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi. Ukoliko analizirate sadašnju ekonomsku situaciju u Evropi, videćete da mi za desetak godina možemo da stignemo, a možda čak i prestignemo neke evropske zemlje, reko je Vučić francuskim studentima


PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je danas predavanje na temu „Stabilnost Balkana“ studentima Fakulteta političkih nauka Sciences Po u Parizu, jednog od najprestižnijih fakulteta u svetu.

U svom obraćanju studentima, premijer Vučić je, između ostalog, istakao:

Balkan ponovo postaje značajan region za celu Evopu. Evropska unija igra veoma važnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana. Evropska unija nije više samo san, već racionalni cilj. Danas Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi. Ukoliko analizirate sadašnju ekonomsku situaciju u Evropi, videćete da mi za desetak godina možemo da stignemo, a možda čak i prestignemo neke evropske zemlje.


pariz-predavanje1


Ljudi na Zapadnom Balkanu malo su umorni od dugačkih procesa tranzicije. Nama je potrebna regionalna stabilnost i međusobno uvažavanje. Zato smo uložili mnogo vremena i truda da uspostavimo redovne i na razumu zasnovane odnose. Negde smo uspeli, negde nismo. Još uvek ima skrivenih konflikata, koji i dalje tinjaju. Ako analizirate situaciju na Zapadnom Balkanu, videćete potencijalnu unutrašnju nestabilnost i moguće međuetničke sukobe u budućnosti, ako mi naš posao ne budemo radili dobro. Moramo da radimo na boljem životnom standardu i boljem razumevanju. Moramo da obavestimo našu javnost da ne možemo da preživimo jedni bez drugih. Ja sam nekada davno mislio, kao što danas neki drugi misle, da smo mi bolji od ostalih. Sad znam da moramo da radimo zajedno, da živimo zajedno, da mislimo različito, da promenimo naše stanje svesti. Ima nekih koji se stide što pripadaju regionu Zapadnog Balkana. Da, Srbija pripada tom regionu i mi se toga ne stidimo. Ponosimo se tom činjenicom. Evropska unija više nije jedini jedini kohezioni faktor koji može da poveže Balkan. Moramo to sada sami da uradimo. Da, mi smo na našem evropskom putu, ali moramo da se brinemo o sebi. Ako to shvatimo, imaćemo svetlu budućnost.

Migrantska kriza ne pomaže, već samo podiže tenzije na Balkanu. Bili smo protiv žice i zidova, i nećemo ih dizati. Mislim da zidovi i žice pripadaju prošlosti, a ne budućnosti. Ali, ne možemo ni da budemo parking za migrante. Moramo da sarađujemo, moramo da pokažemo humanost, ali i da zadržimo mir i stabilnost u regionu.

Nisam optimističan. Uradićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, da očuvamo privredni rast, ali ono što danas vidim, nisu više svetle zvezde. Situacija u Evropskoj uniji je veoma teška, bez ujedinjene poruke prema nama. Ni globalna situacija nije jednostavna, a sve te teškoće se uglavnom najlošije reflektuju na Balkanu. Zato sam lidere naših zemalja regiona pozvao da se bavimo sobom i da za desetak godina budemo negde u vrhu Evropske unije“, zaključio je premijer Vučić svoje izlaganje na Fakultetu političkih nauka Sciences Po u Parizu.

Vučić danas završava posetu Francuskoj susretom sa predsednikom Narodne skupšštine Klodom Bartolonom.(Press Vlade)