DJB: Svakodnevne pretnje smrću novinarima pretvorile Srbiju u državu straha

DJB: Svakodnevne pretnje smrću novinarima pretvorile Srbiju u državu straha

16/09/2016 Off By

Zahtevamo hitno od policije i tužilaštva da identifikuju i krivično sankcionišu sve koji novinarima prete smrću i nasiljem. Od sudskih vlasti zahtevamo da pokažu nezavisnost i integritet i ozbiljno pristupe svim slučajevima fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, kao i slučajevima u kojima se kreira atmosfera hajke i straha


GOVOR mržnje i atmosfera hajke na novinare koje je premijer, preko svojih medija, uspostavio kao sistem vladavine strahom doveli su do svakodnevnih pretnji smrću novinarima. Pokret Dosta je bilo oštro osuđuje nereagovanje državnih institucija na pretnje i uvrede koje se svakodnevno upućuju novinarima i pretvaraju Srbiju u državu straha.

Zahtevamo hitno od policije i tužilaštva da identifikuju i krivično sankcionišu sve koji novinarima prete smrću i nasiljem. Od sudskih vlasti zahtevamo da pokažu nezavisnost i integritet i ozbiljno pristupe svim slučajevima fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, kao i slučajevima u kojima se kreira atmosfera hajke i straha.

Najstrašnije pretnje predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću zbog toga što je ocenio da je Srbija devedesetih godina imala u svetu reputaciju koju danas ima ISIL, samo su najnovije u nizu zastrašivanja i ugrožavanja života novinara. Zbog slobodno izraženog mišljenja i borbe za slobodu kritičkog govora ili istraživačkog novinarstva svakodnevno su pod pretnjama i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, urednici Birna i Južnih vesti Slobodan Georgijev i Predrag Blagojević, kao i Dinko Gruhonjić iz NDNV, ali i mnogu drugi manje eksponirani novinari i urednici. Neprihvatljivo je da se u poslednje dve godine drastično uvećao broj napada na novinare, zabeleženo je čak 128 napada, a da nemamo efikasnu reakciju države.

Društvo je slobodno, onoliko koliko su novinari slobodni da rade svoj posao bez pritisaka i profesionalno. Srbija je pretvorena u državu straha i za to su odgovorne institucije države koje to tolerišu, ali i nalogodavci i inspiratori govora mržnje. Više od dve godine nisu pronađeni napadači koji su brutalno pretukli novinara Foneta Davora Pašalića. Zabrinjava, takođe, što više od mesec dana sud nije uradio ništa povodom krivične prijave za govor mržnje i javnu hajku kojoj su bili izloženi slobodni novinari u premijerovim tabloidima, pre svega Informeru i na Pinku.

Viši sud u Nišu je nedavnom presudom da je komentar „treba zapaliti novinare Južnih vesti“ samo „izražavanje mišljenja“, poslao poruku da su pretnje novinarima dozvoljene. Neshvatljivo je da nezavisan sud u bilo kojoj demokratskoj državi donese ovakvu presudu, kao i da žmuri na poruke “Novinarčiću, dao bih ti metak u čelo!”

Novinarima koji iznose slobodno svoje mišljenje, koji se bave istragom korupcionaških afera predstavnika vlasti i slobodno se bave svojim poslom, odbijajući da budu uplašeni, svakodnevno se stavlja meta na čelo. Ovo može da prestane samo ako državne institucije počnu da rade svoj posao za koje ih građani plaćaju. Ni jedna država ne može da se nazove demokratskom ako je u njoj uvedena atmosfera straha, a test na kome se najbolje vidi priroda vlasti upravo je sloboda medija i sigurnost za novinare.

Pokret Dosta je bilo zahteva da se hitno pronađu i sankcionišu svi koji prete novinarima i koji ih vređaju. Zahtevamo od najviših predstavnika vlasti da prestanu da verbalno napadaju novinare jer su upravo komentari premijera, pojedinih visokih predstavnika vlasti i njihovo vređanje novinara doveli do atmosfere linča koja mora da se zaustavi.(Press DJB)