SRS: Hitno osloboditi ruske novinare uhapšene na KiM

SRS: Hitno osloboditi ruske novinare uhapšene na KiM

16/09/2016 Off By

 

Rukovodilac srpske verzije Njuz Front-a Oksana Sazonova i slobodni kamerman Sergej Belous došli su na Kosovo i Metohiju kako bi napravili priču o problemima Srba na ovom prostoru, kao i o napadima koji su upereni protiv njih, a Zvonko Mihajlović je bio njihov domaćin


SRPSKA radikalna stranka najoštrije osuđuje hapšenje visokog stranačkog funkcionera Zvonka Mihajlovića i dvoje ruskih novinara, Sergeja Belousa i Oksane Sazonove. Njih troje su juče u večernjim satima uhapšeni u Velikoj Hoči i prebačeni u policijsku stanicu u Orahovcu.

Rukovodilac srpske verzije Njuz Front-a Oksana Sazonova i slobodni kamerman Sergej Belous došli su na Kosovo i Metohiju kako bi napravili priču o problemima Srba na ovom prostoru, kao i o napadima koji su upereni protiv njih, a Zvonko Mihajlović je bio njihov domaćin. Ruski novinari su privedeni zbog toga što nisu imali vize tzv. države Kosovo u pasošima. Zvonko Mihajlović je ubrzo nakon hapšenja pušten na slobodu, dok su Rusi i dalje u pritvoru i preti im deportacija van teritorije južne srpske pokrajine.

Srpska radikalna stranka zahteva od nadležnih državnih organa da hitno reaguju i obezbede puštanje na slobodu dvoje novinara. Nedopustivo je da se na ovakav način guše medijske slobode i da se ruskim novinarima ugrožavaju ljudska prava na okupiranoj srpskoj teritoriji.(Press SRS)