Danas samit EU u Bratislavi

Danas samit EU u Bratislavi

16/09/2016 Off By

 

Glavne teme bratislavskog samita su bezbednost granica, borba protiv terorizma i ublažavanje nekih rezultata globalizacije koji su doneli ekonomsku nesigurnost, kao i rešavanje migrantske krize odnosno dogovor o podjeli tereta prijema izbeglica


EVROPA mora da bude sposobna sama da obrani svoje vrednosti i interese jer nema zajednice koja može da opstane ako ne može sama da se obrani, rekao je u danas u Bratislavi francuski predsednik Fransoa Oland. Rekao je da ‘Francuska i Nemačka imaju snažnu poruku koju žele da pošalju”.

‘Francuska ne može i ne želi da bude sama. Želi da bude prva, ali želi da Evropa s Francuskom i Francuska u Evropi mogu osigurati svoju obranu u okviru NATO-a, s američkim partnerima. Svako zna da ako SAD odluči da se udalji, Evropa mora da bude sposobna sama da se obrani’, rekao je Oland novinarima po dolasku na jednodnevni samit koji bi se trebao da se fokusira na budućnost EU-a nakon Bregzita

‘EU je u kritičnoj situaciji’, priznala je po dolasku nemačka kancelarka Angela Merkel. ‘Moramo našim akcijama da pokažemo da možemo bolje u domeni bezbednosti, unutrašnje i spoljne, u borbi protiv terorizma, u saradnji na polju odbrane i u pitanjima vezanima za rast i zapošljavanje.’

Glavne teme bratislavskog samita su bezbednost granica, borba protiv terorizma i ublažavanje nekih rezultata globalizacije koji su doneli ekonomsku nesigurnost, kao i rešavanje migrantske krize odnosno dogovor o podjeli tereta prijema izbeglica.

Slovački premijer Robert Fico, koji je domaćin samita s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, rekao je da posle Bregzita i rizika koji su s njim povezani treba biti iskren oko problema koji su pred Unijom, i pokazati jedinstvo.

‘Na kraju dana nadam se da ćemo imati ‘Smjernice iz Bratislave’, te ih iskoristiti kao temelj za nastavak rada, u prosincu u La Valletti a potom u proljeće u Rimu, kazao je slovački premijer. ‘Ne sumnjam da će summit biti uspješan u tom smislu’, rekao je.

Samit u Bratislavi, trebao bi da označi početak procesa dogovaranja o budućnosti EU-a koji bi trebao da donese konkretne zaključke do proljeća sledeće godine kada će se u Rimu ponovno okupiti čelnici Unije na obiležavanju 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora. (Agencije)