CKS: u subotu Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije

CKS: u subotu Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije

15/09/2016 Off By

 

Na takmičenju u realističkom prikazu povreda, stanja i obolenja svoje znanje pokazaće 9 najboljih ekipa Crvenog krsta iz cele Srbije, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Kovin, Sombor, Ruma, Kragujevac, Užice i Zubin Potok. Začetnica škole realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja, u Crvenom krstu je Julija Beltram koja je dobila na festivalu u Puli, svojevremeno, „Zlatnu arenu“ za autentičnu šminku u filmu „Variola vera“


U SUBOTU 17. septembra 2016. godine Crveni krst Srbije organizuje Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći, na prostoru od Trga Republike do Kalemegdana u Beogradu.

Svečano otvaranje takmičenja je u 10 časova na Trgu Republike, a takmičenje će se odvijati na poligonima od 11 do 17 časova.

Proglašenje rezultata takmičenja i plasmana ekipa je planirano za 18 časova.

Državnom takmičenju u prvoj pomoći prethodi Državno takmičenje u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja koje će biti održano u petak 16. septembra u 11.30 časova, u prostorijama Teatra 78, u Resavskoj ulici br. 78 u Beogradu.

Na takmičenju u realističkom prikazu povreda, stanja i obolenja svoje znanje pokazaće 9 najboljih ekipa Crvenog krsta iz cele Srbije, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Kovin, Sombor, Ruma, Kragujevac, Užice i Zubin Potok. Začetnica škole realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja, u Crvenom krstu je Julija Beltram koja je dobila na festivalu u Puli, svojevremeno, „Zlatnu arenu“ za autentičnu šminku u filmu „Variola vera“.

Crveni krst Srbije organizuje svake godine Državno takmičenje ekipa prve pomoći koje okuplja preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije koji se uspešno bave prvom pomoći. Ove godine svoje umeće poznavanja laičke prve pomoći pokazaće 15 ekipa Omladine i 14 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 20 opština i grada iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima (u Subotici, Kosovskoj Mitrovici, Beogradu, Užicu i Vranju).

Na takmičenju će takođe odmah nakon zvaničnog otvaranja nastupiti i 2 ekipe „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta iz Kraljeva i Kragujevca, koji na ovoj manifestaciji učestvuju revijalno.

Prvoplasirana ekipa Omladine sa ovogodišnjeg Državnog takmičenja predstavljaće Crveni krst Srbije 2018. godine na Evropskom takmičenju ekipa prve pomoći.

Na ovogodišnjem Evropskom takmičenju ekipa prve pomoći Crvenog krsta – FACE 2016 koje je održano u Ljubljani, ekipa Crvenog krsta Palilula osvojila je prvo mesto među 20 ekipa iz 19 zemalja koje su se nadmetale u znanju i veštini iz poznavanja prve pomoći.

Takmičenje u prvoj pomoći biće realizovano na 15 poligona – radnih i zabavnih tačaka, na kojima će se članovi ekipa prve pomoći takmičiti u pružanju prve pomoći i drugim veštinama važnim za volontere Crvenog krsta. Tema ovogodišnjeg takmičenja su povrede koje se najčešće dešavaju na sportskim, muzičkim i drugim javnim manifestacijama i način pružanja prve pomoći u tim situacijama. Dosadašnja iskustva Crvenog krsta u angažovanju ekipa prve pomoći od Beogradskog maratona, Olimpijskog dana i muzičkog festivala EHIT, do auto trke Grand Prix u Monaku, govore u prilog kvaliteta rada Crvenog krsta u ovom domenu.

Šest pobedničkih pehara sa Evropskih takmičenja u prvoj pomoći daju pravu sliku ulaganja Crvenog krsta Srbije u edukaciju mladih volontera, kao i postignutih rezultata.

Na ovogodišnjem takmičenju će biti prikazane povrede koje se najčešće dešavaju na javnim manifestacijama. Biće predstavljene tipične vrste rizika od povređivanja tokom masovnih okupljanja i odgovarajuće mere za sprečavanje povreda i zbrinjavanja kada se one dogode. Blagovremeno i pravilno pružena pomoć od strane onih koji se zateknu na licu mesta može spasiti život povređenih i umanjiti nastale posledice.

Crveni krst Srbije svake godine obuči u prvoj pomoći 10.000 školske dece i mladih, preko 15.000 kandidata za vozače i 5.000 zaposlenih lica sa profesijama sa povećanim rizikom. Na takmičenjima ekipa prve pomoći učestvuje više od 3.000 školske dece i mladih iz cele Srbije. Najuspešniji među njima pokazaće svoje znanje i umeće na ovom takmičenju.