Saopštenje Zaštitnika građna o sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Saopštenje Zaštitnika građna o sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

15/09/2016 Off By

 

Umesto da se na Odboru raspravlja o teškim, argumentovanim nalazima o kršenjima prava građana kojima Izveštaj obiluje i načinima da se unapredi rad organa vlasti, deo poslanika skretao je pažnju javnosti sa suštinske teme napadom na ličnost koja stoji iza izveštaja, što je upravo primer tabloidizacije rada državnih organa na šta se u Izveštaju inače upozorava“, ističe, u pisanom sopštenju, zaštitnik građana Saša Janković


ZAŠTITNIK građana Saša Janković izražava žaljenje što su poslanici iz vladajuće većine na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu 14. septembra, umesto da razmatraju dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti iz Redovnog godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2015. godinu, vodili kampanju protiv Zaštitnika građana koga su sami projektovali kao kandidata u neraspisanim predsedničkim izborima.

Umesto da se na Odboru raspravlja o teškim, argumentovanim nalazima o kršenjima prava građana kojima Izveštaj obiluje i načinima da se unapredi rad organa vlasti, deo poslanika skretao je pažnju javnosti sa suštinske teme napadom na ličnost koja stoji iza izveštaja, što je upravo primer tabloidizacije rada državnih organa na šta se u Izveštaju inače upozorava“, ističe, u pisanom sopštenju, zaštitnik građana Saša Janković.

Uprkos pozivima predsednika Odbora Petra Petrovića da se fokusiraju na sadržaj Izveštaja, većina poslanika najpre je samoinicijativno isticala zaštitnika građana Sašu Jankovića kao kandidata za predsednika Republike, a onda se na najgrublji način podsmevala sopstvenoj ideji.

Građani Srbije zaslužuju bolje od toga, njihova prava i interesi moraju da budu u žiži institucija, a ne stalna politička bitka za vlast“, stav je zaštitnika građana koji je, upravo da bi izbegao skretanje sa teme, na sednicu Odbora uputio svoje zamenike koje je na tu funkciju izabrala Narodna skupština. Uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, Narodna skupština nije razmatrala izveštaj Zaštitnika građana ni za 2014. godinu, a od podnošenja izveštaja za 2015. prošlo je pola godine, a razmatranje izveštaja pred Narodnom skupštinom nije ni zakazano.