Pariz: dogovorena bolja međupolicijska saradnja

Pariz: dogovorena bolja međupolicijska saradnja

15/09/2016 Off By

 

Ministri Stefanović i Kaznev potpisali su i Protokol između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Republike Francuske kojim je predviđeno osnivanje srpsko – francuske stalne kriminalističko – obaveštajne jedinice, čiji će osnovni zadatak biti borba protiv krijumčarenja oružja


POTPREDSEDNIK Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovara je danas u Parizu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Francuske Bernardom Kaznevom o unapređenju saradnje policija dve zemlje u oblasti borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija.

Stefanović i Kaznev ocenili su da je neophodna tešnja saradnja srpske i francuske policije u pogledu razmene informacija u realnom vremenu po pitanjima koja se odnose na migrantsku krizu i borbu protiv ilegalnih migracija.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Francuske istakli su da je borba protiv terorizma jedan od prioritetnih zadataka u saradnji dve policije i zaključili da je u cilju efikasnog suprostavljanja ovoj pretnji potrebno unaprediti saradnju u oblasti razmene obaveštajnih podataka.

Stefanović je istakao da je saradnja srpske i francuske policije u toj oblasti neophodna u cilju smanjenja broja radikalizacije pojedinaca.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim aspektima saradnje u borbi protiv huliganizma, koja bi uključivala obuku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, razmenu podataka u toj oblasti i brzoj komunikaciji u cilju sprečavanja potencijalnih problema.

Ministri Stefanović i Kaznev potpisali su i Protokol između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Republike Francuske kojim je predviđeno osnivanje srpsko – francuske stalne kriminalističko – obaveštajne jedinice, čiji će osnovni zadatak biti borba protiv krijumčarenja oružja.

Prema potpisanom Protokolu, ta jednica bi imala zadatak da u Srbiji i Francuskoj prikupi informacije o organizovanim kriminalnim grupama, da identifikuje njihove organizatore i pripadnike i da uspostavi zajedničke operativne aktivnosti koje imaju za cilj njihovo razbijanje i zaplenu oružja.

Protokol je zaključen na osnovu Sporazuma o policijskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske.