Pariz: Vučić razgovrao sa premijerom Francuske Manuelom Valsom

Pariz: Vučić razgovrao sa premijerom Francuske Manuelom Valsom

15/09/2016 Off By

 

“Francuska podržava Srbiju na evropskom putu i želi da učestvuje u vašem ekonomskom napretku”, istakao je Vals. On je premijeru Vučiću preneo želju francuskog predsednika Fransoa Olanda da u što skorije vreme poseti Srbiju, i istakao da bi to bio dobar početak nove etape u razvoju ekonomske saradnje i privlačenja što većeg broja srednjih preduzeća da investiraju u Srbiji


PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa predsednikom Vlade Francuske Manuelom Valsom, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evrointegracijama, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, bezbednosnoj situaciji u Evropi i borbi protiv terorizma.

Premijer Vals čestitao je premijeru Vučiću na, kako je istakao, brilijantnim rezultatima postignutim tokom poslednjih izbora, i naglasio da je to jasan mandat za sprovođenje politike za koju se srpski premijer zalagao i u svom poslednjem mandatu. Francuski premijer je rekao da je odnose dveju zemalja neophodno jačati, s posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju.

“Francuska podržava Srbiju na evropskom putu i želi da učestvuje u vašem ekonomskom napretku”, istakao je Vals. On je premijeru Vučiću preneo želju francuskog predsednika Fransoa Olanda da u što skorije vreme poseti Srbiju, i istakao da bi to bio dobar početak nove etape u razvoju ekonomske saradnje i privlačenja što većeg broja srednjih preduzeća da investiraju u Srbiji.

Tokom susreta premijer Vučić je rekao da je Srbiji neophodan što veći broj francuskih kompanija i da je sada pravi trenutak za ostvarenje nove ere u razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, o čemu će razgovarati i sa francuskim investitorima na sastanku koji je će biti održan u Beogradu u novembru ove godine.

“Kada smo se pre dve godine prvi put sreli, Srbija nije bila ekonomski jaka. Sada jeste”, zaključio je premijer Vučić i informisao francuskog kolegu o ekonomskim reformama, koje su u poslednje dve godine sprovedene u Srbiji. Srpski premijer je izjavio da više nije zabrinut za ekonomski napredak Srbije, već da je njegov najveći strah destabilizacija Balkana, te da je upravo zbog toga veoma važna uloga Francuske u regionu Zapadnog Balkana i njena podrška evrintegracijama Srbije.

Premijer Vučić uputio je poziv predsedniku Fransoa Olandu i premijeru Manuaelu Valsu da u što skorije vreme posete Srbiju.

predavanjePRE SUSRETA sa pedsednikom francuske vlade Manuelom Valsom Aleksandar Vučić prisustvovao je Biznis konferenciji o Srbiji, na kojoj učestvuje oko 80 francuskih kompanija, koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiji.

On je pozvao francuske kompanije da u što većem broju dođu u Srbiju i dodao da trgovinska razmena može biti veća, kao i da Srbija očekuje rast od 3 posto ove godine.

Mere fiskalne konsolidacije dale su rezultate, te Srbija nema ni deficit u budžetu, ni problem sa javnim finansijama“, istakao je premijer Vučić.

Tokom konferencije srpski premijer je izjavio da Srbiji najveći problem nisu modeli finasiranja velikih infrastrukturnih projekata, već su to pre neki tehnički problemi. „Mnogi francuski investitori žele da ulažu u Srbiju, među kojima su i dve kompanije zainteresovane za ulaganje u naš aerodorom. Popravili smo svoju poziciju na Doing business listi, a naš cilj je da sledeće godine budemo među prvih 35 na pomenutoj listi. Srbija, kao stabilna zemlja koja nema problem sa javnim dugom i deficitom, može da ponudi investitorima bolje uslove od zemalja u okruženju, kao i subvencije. Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti ulaganjima u IT sektor i poljoprivredu. Srbija ima široko tržište, od regionalnog preko evropskog do ruskog i evroazijskog tržišta“, izjavio je premijer Vučić dodajući da Srbija mora da sprovede još niz teških reformi i dodatno razvije preduzetnički duh, koji je u prethodnim decenijama zapostavljen.