DJB: Premijer prekršio Ustav da bi muftiji Zukorliću obezbedio zaradu

DJB: Premijer prekršio Ustav da bi muftiji Zukorliću obezbedio zaradu

12/09/2016 Off By

 

Zaključak Vlade Republike Srbije broj 05 br 612-12534/ 2015 od 22.11.2015. godine donet je nakon što je Komisija za akreditaciju odbila da akredituje Zukorlićev univerzitet. Uprkos tome Vlada je zaključila da „do okončanja postupka akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa smatraće se da ima dozvolu za rad u svom sedištu i da ima pravo na izdavanje javnih isprava, a za studijske programe koje izvodi smatraće se da su odobreni”


VLADA Srbije je svojim zaključkom iz novembra 2015. godine suspendovala Zakon o visokom obrazovanju i omogućila rad Univerzitetu u Novom Pazaru, koji je Komisija za akreditaciju odbila da akredituje jer ne ispunjava osnovne uslove da bi bio priznat kao visokoškolska ustanova.

Pošto Vlada ne može donositi zaključke koji su u suprotnosti sa zakonom i pošto je ovde u pitanju očigledna zloupotreba vlasti i političkih veza, suprotna javnom interesu, Pokret Dosta je bilo podneće incijativu Ustavnom sudu Srbije sa zahtevom da oceni ustavnost zaključka Vlade Srbije kojim je Zukorlićev univerzitet izuzet iz zakonskog okvira Republike Srbije. Zakon o visokom obrazovanju iz 2005. godine uveo je obavezu akreditacije visokoškolskih ustanova (čl 116).

Zaključak Vlade Republike Srbije broj 05 br 612-12534/ 2015 od 22.11.2015. godine donet je nakon što je Komisija za akreditaciju odbila da akredituje Zukorlićev univerzitet. Uprkos tome Vlada je zaključila da „do okončanja postupka akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa smatraće se da ima dozvolu za rad u svom sedištu i da ima pravo na izdavanje javnih isprava, a za studijske programe koje izvodi smatraće se da su odobreni”.

Taj “postupak akreditacije” koji navodno Vlada očekuje traje od 2002. godine i teško da će uskoro biti okončan jer je Komisija za akreditaciju, u raznim sastavima, uspevala da odoli političkim pritiscima i odbijala da akredituje Univerzitet na kome predaju “profesori” koji su titule “doktora” i profesorsko “zvanje” ostvarili na neakreditovanom Zukorlićevom univerzitetu.

Ovim zaključkom Vlade, Zukorliću je omogućeno da naplaćuje upis i studiranje na šest fakulteta koji su locirani u Novom Pazaru, ali i na isturenim odeljenjima u Nišu, Pančevu, Subotici i Beogradu. Vlada i njen premijer omogućili su Zukorliću da ostvaruje profit. Iza ovoga stoje isključivo politički interesi vladajuće stranke i premijera čiji je Zukorlić politički partner. Političkim interesima i interesima ličnog bogaćenja podređeni su javni interes kvalitetnog visokoškolskog obrazovanja. Urušen je i celokupan pravni poredak Srbije jer je poništen princip jednake primene zakona za sve.

Omogućavanje Mumameru Zukorliću da njegov univerzitet bude izuzet od dejstva Zakona o visokom obrazovanju samo zato što je njegov univerzitet, predstavlja potčinjavanje vlasti interesima SNS-a i samim tim povredu načela člana 5 stav 4 Ustava. Nakon odluke Ustavnog suda sve diplome, doktorati i profesorska zvanja stečena na nelegalan način biće dovedeni u pitanje, a studenti će postati najveće žrtve premijerove i muftijine prevare.

Pokret Dosta je bilo će zahtevati da Ustavni sud Republike Srbije pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti zaključka Vlade Srbije i da zakaže javnu raspravu na koju će pozvati predstavnike akademske zajedice, u prvom redu akademika Teodorovića koji je javnosti ukazao na ovaj problem, te da nakon sprovedenog postupka utvrdi da je osporeni akt u suprotnosti sa Ustavom.(Press DJB)