Konferencija “Mladi i nezaposlenost”: snažna veza obrazovnog sistema i privrede

Konferencija “Mladi i nezaposlenost”: snažna veza obrazovnog sistema i privrede

12/09/2016 Off By

 

Ističući da je obrazovanje jedna od tema koja usko vezana sa rastom društvenog proizvoda sa zapošljavanjem , sa životnim standardom , sa evrointegracijama ,sa svim najvažnijin pitanjima kojima moramo da damo najbolje moguće rezultate premijer Aleksandar Vučić je rekao da se to još uvek u Srbije ne razume, ali da su krenuli “pionirski koraci” ka uvođenju duoalnog obrazovanja u našu zemlju


pressRanka Čičak

DANAS je u Privrednoj komori Srbije održana konferencija pod nazivom “Mladi i nezaposlenost”. Jedina tema konferencije je bila kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede, odnosno uvesti dualni sistem obrazovanja u Srbiji.

U konferenciji su učestovali predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, predsednik Privredne komore Marko Čadež, ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Gea i Dr Ursula Renold iz Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu, koja se dugi niz godina bavi problemima obrazovanja u različitim sistemima.

Ističući da je obrazovanje jedna od tema koja usko vezana sa rastom društvenog proizvoda sa zapošljavanjem , sa životnim standardom , sa evrointegracijama ,sa svim najvažnijin pitanjima kojima moramo da damo najbolje moguće rezultate premijer Aleksandar Vučić je rekao da se to još uvek u Srbije ne razume, ali da su krenuli “pionirski koraci” ka uvođenju duoalnog obrazovanja u našu zemlju.

“Potrebno je vreme da nešto učinimo. Taj pionirski pristup u saradnji sa kompanijama, sa našim obrazovanjem uglavnom su to, nažalost strane kompanije, jer domaće kompanije retko gledaju dugoročne planove i zato retko žele da imaju one obrazovne kadrove koji su im neophodni. Dakle, mi i dalje imamo kratkoročno i u najboljem slučaju srednjoročno sagledavanje planova šta je kod stranih kompanija mnogo drugačije”- naglasio je premijer.

On je podsetio da je dualno obrazovanje posebno važno za Srbiju jer se rast zasniva na rastu industrije koja se suočava sa ogromnim nedostatkom obrazovne radne snage, i to kako je naveo , ne samo u IT sektoru , već fale mašinbravari, varioci, stolari..

Vučić je podsetio da je kod nas kvalitet obrazovanja, uz izuzetak Beogradskog univerziteta, relativno nizak, osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani. Nije istina ali je vrlo teško da to prihvatimo.

Podsećajući se da je njegovo interesovanje za dualno obrazovanje prvi put poteklo kada mu je o tome govorio izraelski predsednik Simon Peres koji mu je kako kaže rekao da će u budućnosti moći da opstaju i napreduiju samo oni čija deca budu šest sati učila a dva sata provodila na poslu i oni koji budu šest sati radili a dva sata učila i više od tog sa savremenim tehnikama i tehnologijama, premijer je istakao kako mi završetkom škole mislimo da smo za posao osposobljeni do kraja života.

U Srbiji je prema Vučićevim rečima , u nekoliko pilot projekata, urađenih po modelu dualnog obrazovanja uključeno je 14 škola, odnosno pohađa ga oko 400 učenika.

Nakon kratkog filma o dualnom obrazovanju, ovu temu je prezentovala Dr Ursula Renold osvrnivši se na švajcarski sistem obrazovanja kazala da se u Srbiji mora raditi na svim poljima od promene svesti, čvrste saradnje privrede i obrazovnog sistema do učešća sindikata, kompletnog društva i javne kampanje.

Po njenim rečima neophodno je investirati u dualno obrazovanje jer je obrazovanje priprema ljudi za tržište rada. Prikazujući primer Švajcarske,koja je u samom vrhu po sistemu obrazovanja, Renoldova je pojasnila da je potrebno napraviti plan sa svim akterima u sistemu uvođenja dualnog obrazovanja a pre svega škole i privrede.

Ona je kazala da se teorijsko znanje ne može primeniti bez prakse , navodeći primer stolara koji ne može popraviti ormarić ukoliko nije praktično obučen.Inače, nedelja ispred nas posvećena je dualnom obrazovanju u Srbiji pa Privredna komora Srbije organizuje na tu temu niz aktivnosti širom Srbije.