Saopštenje NBS: devizne rezerve u avgustu – 9.584 miliona evra

Saopštenje NBS: devizne rezerve u avgustu – 9.584 miliona evra

12/09/2016 Off By

 

Najveći priliv deviza u devizne rezerve (60 miliona evra) ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza, dok su odlivi nastali po osnovu veće otplate od korišćenja kredita (64,5 miliona evra), servisiranja stare devizne štednje (19,9 miliona evra), smanjenja devizne obavezne rezerve banaka (5,1 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti (4,9 miliona evra)


DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 9.584,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 217 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. Nakon jula, tokom kojeg su devizne rezerve značajno povećane (za 314,5 miliona evra), u avgustu su one neznatno smanjene (za 21,7 miliona evra).

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 7.969,0 miliona evra i bile su manje za 40 miliona evra u odnosu na kraj jula.

Najveći priliv deviza u devizne rezerve (60 miliona evra) ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza, dok su odlivi nastali po osnovu veće otplate od korišćenja kredita (64,5 miliona evra), servisiranja stare devizne štednje (19,9 miliona evra), smanjenja devizne obavezne rezerve banaka (5,1 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti (4,9 miliona evra).

U smeru povećanja deviznih rezervi, pored priliva ostvarenog po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza, značajan doprinos je ostvaren i po osnovu upravljanja deviznim rezervama Narodne banke Srbije u otežanim uslovima plasiranja sredstava na međunarodnom tržištu i po drugim osnovama. I pored nepovoljnih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, pre svega promena međuvalutnog odnosa evro-američki dolar, ostvaren je priliv u devizne rezerve po navedenim osnovama u iznosu od 12,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 366,3 miliona evra i bio je za 201,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.492,6 miliona evra.

U avgustu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 90 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.(Press NBS)