Edita Tahiri demantuje da se danas u Briselu razgovaralo o ZSO

Edita Tahiri demantuje da se danas u Briselu razgovaralo o ZSO

08/09/2016 Off By

 

U saopštenju Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO -a, dostavljenog ranije danas medijima, navodi se da su kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa doneli odluku o otpočinjanju rada na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština, i da su četiri srpska člana tog tima predstavljeni danas u Briselu


KOSOVSKA ministarka Edita Tahiri demantovala je vest koja se danas pojavila u medijima, da se navodno u Briselu raspravljalo o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i o navodnom osnivanju Upravljačke grupe za Zajednicu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U saopštenju Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO -a, dostavljenog ranije danas medijima, navodi se da su kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa doneli odluku o otpočinjanju rada na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština, i da su četiri srpska člana tog tima predstavljeni danas u Briselu.

Tahirijeva je potvrdila da ona boravi u Briselu gde se održava najnovija runda tehničkog dijaloga sa Beogradom, ali da na dnevnom redu nije Zajednica, već kako je ranije saopštila, sloboda kretanja, tačnije reciprotitet u tablicama vozila, katastar, diplome, ocena radova na revitalizaciji mosta na Ibru u Mitrovici i za 13. septembar je predviđen dijalog o državnom telefonskom kodu za Kosovo.

“Dezinformacije koje su došle iz Srbije, da je navodno formirana radna grupa ili Upravljačka grupa, želim reći da je to još jedna laž Srbije, jer je Upravljačka grupa osnovana 2013. godine prema Briselskom sporazumu i tu grupu je osnovalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu Republike Kosovo”, rekla je ministarka Tahiri, dodajući da ta grupa nije formirana od strane predsednika Kosova ili premijera, kao što se kaže u saopštenju Vlade Srbije.

Edita Tahiri je rekla i da Vlada Srbije manipuliše Upravljačkom grupom, koju je dovela u Brisel i pokušala da ostvari sastanke u Evropskoj uniji.

Ministarka je istakla kako članovima Upravljačkog tima nije dozvoljeno da uđu u zgradu Evropske unije, jer EU uzima u obzir da ZSO nije na dnevnom redu dijaloga. Kosovski uslovi za razgovor o Zajednici su, po njenim rečima, dobijanje međunarodnog državnog telefonskog koda za Kosovo, nezavisnost elektro mreže, kao i uklanjanje barikada na mostu u Mitrovici što je već učinjeno.

Šefica kosovskog pregovaračkog tima je dodala i da ta Upravljačka grupa još nije dobila mandat da počne sa radom, zato što ta grupa nije jedina koja će raditi na izradi statuta Zajednice, već će u grupi biti predstavnici Vlade, OEBS-a i EU i ovlašćenje za početak rada daje Vlada Kosova, a ono još nije dato jer nisu ispunjeni uslovi kosovske strane.(AA)