Susret Vučića sa predsednikom EBRD Čakrabartijem

Susret Vučića sa predsednikom EBRD Čakrabartijem

01/09/2016 Off By

pressRanka Čičak

POSLE sastanka s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj(EBRD), Sumom Čakrabartijem, premijer Aleksandar Vučić rekao je novinarima da su razgovarali o zajmu za restrukturiranje duga Srbija gasa i da je svaki novac dobijen od ove banke veoma povoljan za Srbiju.

-To su krediti sa počekom od pet godina, oročeni na 12 godina. Grad Beograd ima posebno veliku saradnju s Bankom – od projekta Vinča do mogućnosti da se finansira renoviranje starog nemačkog mosta. U ovom trenutku su obaveze Beograda prema ovoj banci 116 miliona:

-Razgovarali smo i o privatnom sektoru i podršci malim i srednjim preduzećima.Dogovorili smo se da i Vlada Srbije za ove projekte učestvuje i svojim novcem. Svi ovi poduhvati doprinose dolasku većihi investicija i rast srpske privrede.

Vučić je rekao da na današnji dan Vlada Srbije ima u svom budžetu suficit od 31,8 milijardi dinara.To je za 115 milijardi bolji rezultatod onog koji smo predvideli sa MMF.

Suma Čakrabarti je pohvalio Srbiju u njenim reformama

Na pitanja novinara da li je bilo upozorenja na rast javnog duga, Vučić kaže da je on pod kontrolom, a da su eksperti Evropske banke rekli da treba nastaviti, a da smo po smanjenju javnog duga među 5 najuspešnijih zemala u Evropi. Čestitaoje građanima na dobrim rezultatima i obećao povećanja plata i penzija.

Odgovor na poslednje pitanje o današnjim razgovorima s gostima iz Republike Srpske i BiH zbunio je novinare:

– Imao sam teške razgovore noćas do oko jedan sat sa svojim saradnicima. Čuo sam da i Srbi iz RS ne žele da odustanu od referenduma. Ja ću još pokušati da nešto uradim.Ne znam šta će biti, sve sam uradio šta sam mogao.