Ruski astronomi pronašli signal inteligentne rase udaljen 95 svetlosnih godina?

Ruski astronomi pronašli signal inteligentne rase udaljen 95 svetlosnih godina?

30/08/2016 Off By

 

RUSKI radio teleskop koji skenira zvezdana prostranstva svemira, pronašao je “snažan signal” koji dolazi s obližnje zvezde HD164595, u sazvežđu Herkula. Zvezda je udaljena od zemlje 95 svetlosnih godina i svojom veličnimidentična je suncu (99 posto).

U orbiti HD164595 nalazi se najmanje jedna planeta, HD164595b, koji je velika kao Neptun i tamo jedna godina traje 40 zemaljskih dana.

Otkriće ruskih naučnika šokiralo je šefa SETI instituta (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute) iz Kalifornije, Setha Šostaka. On je za Gaardijan rekao da su podaci ruskih naučnika dobiveni još pre godinu dana i da je za njega šokantno što su ih otkrilii sada.

Teleskop koji je otkrio signal naziva se Ratan-600 i njegov glavni zadatak je promatranje sunca. Pripada SETI institutu kojim upravlja Ruska akademija nauke.

tabela vanzemaljciVest o otkriću objavio je protekle subote Klaudio Macone sa Univerziteta Turin u Italiji, koji je učestvovao na sastanku naučnika koji su snimili signal još u maju 2015. godine. Macone je podatke s predavanja proslijedio piscu naučnih i naučno-fantastičnih tekstova, Polu Gilsteru, koji ima blog o međuzvezdanom istraživanju pod nazivom Centauri Dreams. Macone je neobjavljivanje rezultata pripisao “stramežljivosti ruskih naučnika”.

Macone smatra da su Rusi pronašli nešto što zaslužuje pažnju pa je Gardijanu poslao predlog svoje prezentacije na sastanku Međunarodne akademije astronautike 2016, koji bi trebao da se održi 27. septembra. Na njemu će naučnu zajednicu pozvati na konstantno promatranje HD164595.

“Snaga primljenog signala nije nerealistična za tip 1 civilizacije”, napisao je u svojoj prezentaciji Macone. Pojam “tip 1 civilizacije” prvi je koristio i osmislio Nikolaj Kardašev u 60-im godinama 20. veka, ruski astrofizičar, po kojem je i napravljena takozvana Kardaševova skala.

Tip 1 civilizacija bi po razvoju bila na visini ljudske civilizacije, no to je zasad samo pretpostavka. Ako podaci pokazuju da je prenos signala došao preko širokog radijskog spektra, onda je verojatnije da je izvor zvuka bio kvazar ili druga zvjezdana “buka”, kaže Gilster. No, ako dolazi iz uskog spektra ali je vrlo snažan, onda je verojatnije da se radi o signalu kojeg šalje inteligentna vanzemaljska rasa, dodaje.

Signal nije u međuvremenu ponovno primečen, a ako se opet ne ponovi, teško će naučnici saznati o čemu se ustvari radilo i je li možda reč bila i o signalu iz lokalnog izvora, koji naučnici nisu imali na umu ili nisu ga shvatili.

Ruski naučnici su poslednjih godinu dana analizirali dobivene podatke i potvrđivali njihovu autentičnost. SETI ponovo traži taj signal, ali bez uspeha.