Danska: Šerin Kankan – prva žena imamica

Danska: Šerin Kankan – prva žena imamica

28/08/2016 Off By

U DANSKOJ je otvorena prva džamija za žene, a prvi put se čuo i glas žene koja poziva na molitvu.

Više od 60 žena bilo je u petak molitvi u džamiji “Merjem” u Kopenhagenu, a molitvenu ceremoniju vodile su imamice Šerin Kankan i Saliha Marie Fetah.

Žene u islamu najčešće svoju veru praktikuju u kući ili odvojeno od muškaraca, a džamije se najčešće vide kao carstvo muškaraca, piše “Dejli mejl”.

Mediji prenose da je džamija “Merjem” izradila svoju povelju o braku sa četiri ključna principa, između ostalog isključena je poligamija.

Takođe, žene imaju pravo na razvod, brak se poništava u slučaju fizičkog ili psihološog nasilja i u slučaju razvoda žene imaju jednaka prava u vezi sa decom.

Šerin Kankan je rekla da je njihov cilj da se suzbiju patrijarhalne uloge unutar islama, kojim dominiraju muškarci.

-Mi predstavljamo moderan, duhovan pristup islamu. Želimo da budemo alternativni glas, ali bez delegitimizacije drugih. Želimo da džamija “Merjem” bude mesto otvoreno za sve, rekla je ona listu Gardijan.

Feministica imamica:

Feministica imamica: Šerin Kankan

Lepa Šerin Kankan, akademski je obrazovana u islamu i jedan je od četiri ženska imama u Danskoj. Osnivač je džamije “Merjem” u Kopenhagenu u okviru “feminističkog projekta” koji se provodi i u SAD, gde već postoje dve ženske džamije.

Kankan, čiji je otac sirijski musliman a majka finska hrišćanka, na primedbe da se u propagiranju islama ponaša kao “domaće žene”, kaže da se ona sama osetila kao “stranac” u postojećim gradskim džamijama.