Umesto da sprovodi zakon – ministar Stefanović tuži novinare

Umesto da sprovodi zakon – ministar Stefanović tuži novinare

09/08/2016 Off By

 

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova ni posle isteka dodatnog roka nije postupilo po preporukama Zaštitnika građana za otklanjanje utvrđenih nedostataka u radu tog organa u slučaju Savamala. MUP nije ni ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da izvrši preporuke, čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu.

Kada najmoćniji organi vlasti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, gaze zakon, to je jako loša poruka građanima da propisi ne važe podjednako za sve i da politička volja ima primat nad vladavinom prava. Za to vreme, ministar unutrašnjih poslova podneo je tužbu protiv urednika i novinarke nedeljnika NIN, jer su ga na naslovnoj strani označili kao najodgovornijeg za to što policija u Savamali nije radila svoj posao – štitila bezbednost građana i imovine. Umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad policije te noći, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN-a i kritičku misao u Srbiji. To je korak u potpuno pogrešnom pravcu“, ocenjuje ovim povodom zaštitnik građana Saša Janković.

Zakon o Zaštitniku građana u članu 31. st. 3. propisuje da je organ uprave dužan da, najkasnije u roku od 60 dana od dana dobijanja preporuke, obavesti Zaštitnika građana o tome da li je postupio po preporuci i otklonio nedostatak, odnosno da ga obavesti o razlozima zbog kojih nije postupio po preporuci. Preporuka za otklanjanje utvrđenih propusta upućena je 9. maja 2016. godine, a urgencija (koja zakonom nije obavezna) 25. jula 2016. godine.(Press Saztitnika građana)♦