Medijska rasprava ministara Mira Kovača i Ivice Dačića

Medijska rasprava ministara Mira Kovača i Ivice Dačića

31/07/2016 Off By

 

Kovač: odmaknite se od Miloševićeve retorike – Dačić: Srbija ne potpaljuje sukobe u regionu


MINISTAR spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač poručio je srpskim vlastima da se “odmaknu od Miloševićeve retorike i istakao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Komentarišući izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da “Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz zadnjeg rata”, Kovač je u emisiji “Točka na tjedan” na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se “odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević”.

“Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu sa propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla”, naveo je Kovač.

On je rekao da Hrvatska, ako Srbija ne izmeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra, protivan regionalnoj saradnji, “neće dopustiti” da nastavi pregovore s Evropskom unijim.

Na pitanje da li će Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: “Neće i ne sme”.


POVODOM izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na 40-e godine na nacističku ustašku NDH.

Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokalotičiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav „Za dom spremni“ po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, podizanje spomnika ustaškom teroristi Barišiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, kao i po antifašističkim spomenicima, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH.

Ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila, praktično oslobađanje Marića, najava da ce Tompson na godišnjicu Oluje u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav “Za dom spremni“, šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe. To je današnja Hrvatska koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devesetih proterali više od 250 hiljada Srba. Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio.

Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti.“(Agencije-Press MSP)♦