Ministri Dačić i Đorđević razgovarali sa ruskim ambasadorom Čepurinom

Ministri Dačić i Đorđević razgovarali sa ruskim ambasadorom Čepurinom

31/07/2016 Off By

 

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj situaciji, humanitarnim operacijama koje sprovodi Ruska Federacija, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbednosne situacije


PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Zoran Đorđević sastali su se danas u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Konstatovano je da je dosadašnja saradnja obostrano uspešna i da se očekuje njen nastavak u svim oblastima od značaja i u zajedničkom interesu.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj situaciji, humanitarnim operacijama koje sprovodi Ruska Federacija, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbednosne situacije.

Ambasador Čepurin je istakao da očekuje unapređenje saradnje u svim oblastima, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje, i dodao da angažovanje Ruske Federacije na uspostavljanju humanitarnih koridora govori da je cilj tih operacija isključivo humanitarnog karaktera i usmeren ka spasavanju života i sprečavanju patnje nedužnih i nemoćnih civila.

Ministri Dačić i Đorđević su tokom razgovora istakli principijelan stav Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta svih članica Ujedinjenih nacija i podršci svim međunarodnim aktivnostima koje su usmerene ka izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti u svetu. To posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju humanitarne operacije i sprečavanje patnji i stradanja nedužnog civilnog stanovništva u regionima zahvaćenim oružanim sukobima. Republika Srbija je svoj humani odnos prema civilima, posebno imajući u vidu sopstvena iskustva iz ne tako davne prošlosti, najbolje pokazala tokom tekuće migrantske krize i za to dobila priznanje od cele međunarodne zajednice.

Vlada Srbije će, iako u složenoj ekonomskoj situaciji, sagledati mogućnosti za prikupljanje humanitarne pomoći, kao doprinos uspehu humanitarnih operacija koje Ruska Federacija izvodi.

Na sastanku je istaknuta zahvalnost na podršci ruske strane našim spoljnopolitičkim prioritetima, uz razumevanje značaja istovremenog održavanja dobrih odnosa sa svim partnerima, i na Istoku i na Zapadu, kao i u procesu priključenja Srbije Evropskoj Uniji koji je spoljnopolitički prioritet. Srbija će nastaviti da sprovodi politiku vojne neutralnosti i ubuduće će sarađivati sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu.(Press Vlada)♦