Turska blokirala NATO bazu u Indžirliku

Turska blokirala NATO bazu u Indžirliku

31/07/2016 Off By

 

Turski ministar za pregovore sa Evropskom unijom Omer Čelik je objasnio da se radi o “sigurnosnoj proveri”, ali su se pojavile i spekulacije o novom pokušaju puča, nakon onog neuspelog od 15. jula


OKO 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je vazdušnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javljaju jutros turski mediji.

Turski ministar za pregovore sa Evropskom unijom Omer Čelik je objasnio da se radi o “sigurnosnoj proveri”, ali su se pojavile i spekulacije o novom pokušaju puča, nakon onog neuspelog od 15. jula.

Turski list Hurijet je ranije objavio da je policija u gradu Adana, blizu kojeg se nalazi Indžirlik, dobila dojavu o novom pokušaju puča, nakon čega su tamo odmah poslate specijalne snage.

Ulaz u bazu je blokiran, a na fotografijama koje su snimili građani se vide specijalci sa automatskim oružjem i vodeni topovi, koji se obično koriste tokom protesta.

Čelik je, međutim, na Tviteru pokušao da umiri javnost, napisavši: “Obavili smo generalnu sigurnosnu proveru. Sve je u redu”.

Jedan broj pristalica turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana se navodno okupio u blizini kordona koji okružuje bazu, navodi sajt RT, dodajući da okupljanje ipak nije masovno, kao ni napeto kao što je bilo tokom nedavnih protesta u Adani, na kojem su demonstranti tražili zatvaranje baze.♦