Dopisivanje: UNS odgovara Tasovcu – Tasovac UNSU

Dopisivanje: UNS odgovara Tasovcu – Tasovac UNSU

30/07/2016 Off By

 

MINISTAR kulture i informisanja Ivan Tasovac nastavlja svoje dopisivanje sa novinarskim udruženjima.

Sada odgovara na današnje saopštenje Udruženja novinara Srbije.

U saopštenju UNS, koje je dostavljeno samo odabranim medijima, jer ga Balkanekspresrb nije dobio, smatra da “cinizam kojim se Tasovac služi da bi sebe zaštitio, a novinare zavadio, baca ružno svetlo i na državu koja mu je poverila ozbiljan posao”.

Iz Danasove verzije saopštenja saznajemo da “nisu srpski novinari, već Tasovac i njegovi činovnici, prema oceni UNS, usvojili Pravilnik po kom “ministarstvo na naopak način tumači Zakon o javnom informisanju”.

“Nije zakon kriv što je Tasovac odlučio da komisije ministarstva popuni kako ih je popunio”, ukazuje UNS i objašnjava da “nije zakon kriv što je Tasovac odredio da najstarije i najmasovnije novinarsko udruženje u komisijama njegovog ministarstva ima istu težinu kao i pojedini počasni članovi NUNS”.

“Nisu srpski novinari krivi što se ministru ne sviđa katastrofa koju je izazvao, pa je sada prinuđen da poništava direktne posledice svojih odluka i novinare proglašava ‘larmadžijama'”, napominje UNS i poziva Vladu Srbije da “na delu pokaže kako ne deli prezir prema novinarima koji demonstrira ministar Tasovac”.

“Neka se ne čudi što mu profesija uzvraća prezir, jer je jedino u tome uspeo da ujedini struku. Nije nas hteo za stolom, već na meniju”, zaključuje UNS.

Iz odgovora, koji smo dobili iprenosimo ga u celini, Ivan Tasovac navodi: “I dalje mi nije jasno zašto čelnici Udruženja novinara Srbije (UNS) odbijaju da stanu iza svojih stavova imenom i prezimenom, ali ne želim da na bilo koji način bilo kome, pa ni rukovodstvu našeg najstarijeg medijskog udruženja, osporim pravo na anonimnost.

Pitam se, međutim, ko je čelnicima UNS-a dao mandat da se javnosti i Vladi Republike Srbije obraćaju ne samo u ime svog članstva nego u ime cele novinarske struke.

Ministarstvo kulture i informisanja zakone i pravilnike ne tumači — već primenjuje. Onaj ko smatra da su zakoni prekršeni time što predstavnici UNS-a u komisijama Ministarstva imaju „istu težinu kao i pojedini počasni članovi NUNS-a” i članovi svih drugih novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, može i treba da

zadovoljenje zatraži sudskim putem.

Za Ministarstvo kulture i informisanja su svi članovi medijskih komisija kao i učesnici medijskih konkursa ravnopravni u pravima i obavezama, što je potvrda potpunog razumevanja i poštovanja medijskog pluralizma.

Ja lično preuzimam punu odgovornost za „totalni fijasko Ministarstva kulture i informisanja u trošenju budžetskog novca za medije” i za „katastrofu” koju sam izazvao, ali molim Udruženje novinara Srbije (UNS) da o tome zvanično obavesti svih 348 medija koji su na ovom konkursu osvojili preko 2 miliona evra iz budžeta Republike Srbije.

Takođe molim UNS da o „totalnom fijasku” i „katastrofi” izvesti i 36 članova komisije iz redova medijske zajednice, koji su ocenjivali projekte.

Četvoro eksperata: Nina Brajovića, Oliveru Kovačević, Petra Jeremića i Vladimira Radomirovića, koji su na predlog UNS-a kao članovi komisije aktivno učestvovali u gore pomenutom “totalnom fijasku” i „katastrofi”, ću obavestiti lično.

Voleo bih da se ujedinimo oko principa a ne oko prezira prema bilo kome. Ali ako je preduslov ujedinjenja prezir prema meni, rado ću ga prihvatiti.Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja♦