Ministar Selaković obišao Apelacioni prekršajni sud

Ministar Selaković obišao Apelacioni prekršajni sud

30/07/2016 Off By

 

Ministarstvo pravde je u protekle 2 godine renoviralo za potrebe pravosudnih organa 27 objekata sa 44.000 metara kvadratnih. Sa upravo renoviranim zgradama, to je oko 60.000 kvadratnih metara. Tokom 2014. godine radilo se na 29 objekata. Prošle godine na 49. Ove godine je započela najveća investicija – renoviranje Palate pravde


pressRanka Čičak

MINISTAR pravde, Nikola Selaković obišao je danas renoviranu zgradu nekadašnjeg Vojno tehničkog instituta, u koju je nedavno preseljen Apelacioni prekršajni sud. U 4.000 kvadratnih metara renoviranog prostora, ovde će biti privremeni smeštaj i dela Palate pravde, koja će se renovirati u naredne dve godine.

selakovićMinistarstvo pravde je u protekle 2 godine renoviralo za potrebe pravosudnih organa 27 objekata sa 44.000 metara kvadratnih. Sa upravo renoviranim zgradama, to je oko 60.000 kvadratnih metara.

Tokom 2014. godine radilo se na 29 objekata. Prošle godine na 49. Ove godine je započela najveća investicija – renoviranje Palate pravde.

Novu zgradu dobio je Prvi opštinski sud u Beogradu sa 8.000 kvadratnih metara i 102 sudnice. U renoviranu zgradu od 7.000 metara kvadratnih uselio se Prekršajni sud Beograda sa svojih 100 sudnica. Sagrađena je zgrada Prekršajnog suda u Raskoj – 600 metara kvadratnih. Prekršajni sud u Šapcu dobio je takođe renoviranu zgradu sa 600 kvadrata, a renovirani su i osnovni sudovi u Pirotu i Leskovcu.

Tako je srpsko pravosuđe zablistalo u novim prostorijama. Zgrade u Katanićevoj ukupno će koštati skoro 100 miliona dinara. Raduju se svi – i građani i sudije. Koliko je bio važan dobar prostor, pokazuje podatak da je u beogradskom pravosuđu 60 posto predmeta krivičnih, pa je trebalo obezbediti bolje uslove rada.

Posle razgledanja ministar je novinarima rekao da je ponosan što je u vreme Vlade Aleksandra Vučića u kojoj je on bio ministar, pravosuđe dobilo ovoliko novih i renoviranih zgrada, više nego ikada u proteklih 20 godina:

U vreme vlade Aleksandra Vučića, Ministarstvo pravde je, kako na polju normativne delatnosti, uvođenja novih pravosudnih propisa, a naročito na obnovi infrastrukture napravilo je više nego sve vlade do sada. Kada prođem ovuda, uvek ću biti ponosan što je ova zgrada napravljena u vreme kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade, a ja ministar pravde. Želim da za zahvalim američkoj Agenciji za međunarodni razvoj koja je pomogla projektu. Nameštaj u sudnicama, biblioteci, sudskoj upravi, je njihova donacija. Donirali su i računare, pomogli u renoviranju preko 15 prekršajnih sudova širom zemlje.

Na pitanje novinara zašto je lane bilo više oslobađajućih nego osuđujućih presuda za trgovinu ljudima, ministar je rekao da će proveriti. Kaže da veći broj oslobađajućih presuda može da ukazuje i na to da nije bilo dovoljno čvrstih dokaza za osuđujuće presude. Trgovina ljudima je pošast savremenog doba.Srbija je na ruti migratornih kretanja i svaki ilegalni prelaz granice jeste jedno od obeležja krivičnog dela trgovine ljudima.Zato je to delo u Srbiji postalo učestalije:

– Ova teška krivična dela treba sankcionisati u startu.Podaci koje imam pokazuju da je naše Tužilaštvo za organizovani kriminal ovaj posao radilo uspešno. Imali smo više nego ikad sporazuma o priznanju krivice, a to je i skraćivalo pretres i donosilo brzu kaznu. Mislim da je na jednoj prezentaciji u Briselu pohvaljen rad našeg Tužilaštva za organizovani kriminal na ovim krivičnim delima.

Situaciju u regionu komentariše da je rešenje mudro i trpeljivo ponašanje i nenasedanje na provokacije:

-Uzavrela predizborna klima u regionu, uz sve probleme prethodnih godina, ukazuje samo na jednu stvar- da je Srbija zaista sidro stabilnosti u ovom delu Evrope. Ona je jedina obavila izbore, uveren sam da će dobiti vladu i niste ovde čuli ni jednu izjavu koja bi izazvala reakcije i mržnju. Imali ste izjava koje su bile reakcije na tuđe izjave, imali ste i note koje su bile reakcije na note. Ali, koliko god ste mudri i suzdržavate se da ne ugrozite izjavom neko srpsko dete ili staricu u regionu,postoje stvari na koje morate da odreagujete. Proći će godine, a ostaje sud istorije. Naš premijer često kaže da naše ćutanje i suzdržavanje nije odraz slabosti, već mudrosti. Salve provokativnih izjava i postupaka svedoče o nečijoj državničkoj nedoraslosti. Ja sam ponosan što je Srbija sa doraslim državnicima koji znaju da svaka njihova reč nekog našeg sunarodnika može da košta bezbednosti u zemljama regiona. Politika našeg predsednika Vlade podrazumeva prvenstveno fiskalnu stabilnost, ekonomski oporavak, rast investicija i smanjenje javnog duga i jedino ona može da obezbedi snažnu Srbiju ne samo ovde, već i u čitavoj Evropi.

Selaković kaže da nije bilo problema u radu naše tehničke Vlade, sve je poslove obavila na vreme i dobro:

-Sto se tiče naših komšija, njihove su vlade njihove stvari. Nećemo tolerisati da nam neko dođe u našu kuću da nam gura prst u oko i da provocira. Pamtićemo kada smo mi došli u nešto, što bih možda mogao da nazovem svojom kućom, da smo izbegavali linčovanja i atentate na našeg predsednika.Mi smo se trudili da svakim odlaskom u susedne zemlje doprinosimo dobrosusedskoj stabilnosti. Trudio sam se da izjavu Bakira Izetbegovića ne shvatam lično, jer sam poreklom iz Raško polimske oblasti.Tamo žive i moji roditelji. Ko je dao takvu izjavu nije toliko glup da ne shvata da između Raške oblasti koju naše komšije Muslimani nazivaju Sandžakom, i sa druge strane- Republike Srpske nema znaka jednakosti. To mogu da budu nečiji pusti snovi. To možda neko želi da oponaša svoga oca, iako misliim da je otac bio mnogo veštiji političar od sina. Dobre međuljudske i međususedske odnose u Raškoj oblasti ne može da zagadi bilo ko sa strane. Njihove muke – nezaposlenost i nerazvijenost su ono čime se mi bavimo. Ja kao neko iz tog kraja mogu da kažem da je u protekle dve godine Vlada Aleksandra Vučića na tom području, naročito u Novom Pazaru napravila više nego bilo ko drugi za prethodnih deceniju ipo. Novi Pazar nije Banjaluka. Republika Srpska je dobila međunarodni entitetski status Dejtonskim mirovnim sporazumom.Potpisale su ga najveće svetske sile.Specijalni odnosi Srbije i RS su sastavni deo tog sporazuma. Mi se u okviru tih odnosa i krećemo. Mogli ste čuti Aleksandra Vučića kada kaže – RS volimo, BiH , kao međunarodno priznatu državu- uvažavamo. Sa RS ćemo jačati paralelne specijalne veze, sa BiH ćemo se truditi da gradimo bolju budućnost čitavog ovog dela Evrope. Ja mislim da je ova Vlada pokazala da je tako postupala. Nema ništa lakše da ja, kao Srbin iz Raške oblasti osudim i Bakira i onoga ko je ćutke slušao njegove reči i tako ga podržao. Ali, šta ću ja time da uradim. Hoću li da promenim život i Bošnjaka i Muslimana koji govore srpski? Hoću li oštrom reakcijom pomoći i dovesti investitore, ili ću njome skrenuti pažnju da je to nesigurno mesto za ulaganje? Nekada jake emocije treba suzbijati, a voditi politiku hladne glave . Nisu bili retki ni oni Srbi koji su devedesetih godina dole pozivali na paljenje barjaka i sečenje ruke. Ponosan sam što je to u Srbiji zaboravljena priča. Takve reči ne donose dobro. Najčešće su na Balkanu izrečene u dnevno političke svrhe sopstvenoj glasačkoj populaciji. Takvih izjava više nema iz vrha vlasti u Beogradu i to pokazuje koliko smo i kao politička scena i kao nacija napredovali i koliko je naše rukovodstvo na nivou svog zadatka.♦