Turska upozorila Kosovo na mogući terorizam

Turska upozorila Kosovo na mogući terorizam

30/07/2016 Off By

 

Posle neuspelog državnog udara u Turskoj a da bi ukazale na uključenosti Fetulaha Gulena u organizaciju državnog udara, od zemalja Balkana turske vlasti zatražile su konkretna dela protiv organizacija koje je on otvorio na Balkanu


AMBASADA Turske u Prištini upozorila je na mogućnost terorističkih napada na turske kulturne centre na Kosovu.

U prepisci ambasade Turske i MIP-a, kosovske institucije se upozoravaju da postoji mogućnost da terorističke organizacije Fetulaha Gulena izvedu napad na Turski kulturni centar “Junus Emre” na Kosovu, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

U pismu koje je MIP-u Kosova dostavljeno 23. jula, ambasada zahteva od vlasti Kosova da preduzmu dodatne mere oko zgrade Turskog kulturnog centra “Junus Emre” u Prištini, Prizrenu i Peći kako bi bile zaštićene.

Posle neuspelog državnog udara u Turskoj a da bi ukazale na uključenosti Fetulaha Gulena u organizaciju državnog udara, od zemalja Balkana turske vlasti zatražile su konkretna dela protiv organizacija koje je on otvorio na Balkanu. Organi bezbednosti na Kosovu su ovaj zahtev ocenile neosnovanim. Policija Kosova je navela da nema naznaka “terorističke aktivnosti unutar teritorije Kosova”, ali su posle neuspelog puča u Turskoj povećala mere bezbednosti zbog globalnih pretnji za terorističkim napadima, ocenjujući to kao neophodni deo garancije bezbednosti građana Kosova.

Turska je poslije rata počela da biva prisutna na Kosovu uglavnom u oblasti obrazovanja. Otvaranje škola je počelo 2003. godine i većina su dio nevladine organizacije “Gulistan”, pokreta na čijem je čelu Gulen. Te škole postoje u Lipljanu, Prizrenu i Đakovici i u blizini Prištine u naselju Marigona koja je deo opštine Gračanica, a deo su škola pod nazivom “Mehmet Akif”.(Agencije)♦