Nenad Čanak: 30 i 31 juli – veliki dani u istoriji Vojvodine

Nenad Čanak: 30 i 31 juli – veliki dani u istoriji Vojvodine

30/07/2016 Off By

 

Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“, citira Čanak Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine


U SAOPŠTENJU medijima predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podseća da je “Na današnji i sutrašnji dan, 30. i 31. jula 1945, Vojvodina voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije. To je veliki i izuzetno značajan datum u istoriji Vojvodine i njene autonomije ponikle na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu”.

Čanak konstatuje da je “upravo taj koncept danas je izložen i biće izložen pokušajima revizije ne bi li autonomija bila degradirana ili čak u ekstremnijoj varijanti ukinuta, a s njom i svaka druga specifičnost Vojvodine, sve dok na kraju ne nestane i njeno ime”.

Svesna da je takvih pokušaja bilo i da će ih biti, LSV je i insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine usvojenoj 2013. godine ostane rečenica koje su neki hteli lako da se odreknu:

Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“.

Te odluke Skupštine je, podsetiću, zatim potvrdilo i najviše zakonodavno i predstavničko telo Jugoslavije.

Dakle, autonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica. Kao što je činjenica i to da je autonomija Vojvodine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije i tako postala njen konstituent. Takođe, u temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži.

Zato će i promena Ustava na putu ka Evropskoj uniji biti velika prilika da se konačno i trajno uvaže i ove činjenice i sve specifičnosti Vojvodine, te da joj se garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije, a to podrazumeva: izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i sopstvene prihode”.(Press LSV)♦