DJB:Kontrolisanje Kontrolora – slučaj REM-a

DJB:Kontrolisanje Kontrolora – slučaj REM-a

30/07/2016 Off By

 

REM je bio u obavezi da prati način na koji su nacionalne televizije izveštavale o predizbornim aktivnostima stranaka i da li su sve stranke imale fer pristup informativnim i predizbornim emisijama, a građani priliku da budu obavešteni. Ni više od tri meseca nakon izbora, REM nije objavio izveštaj o tome kako su se elektronski mediji ponašali tokom predizborne kampanje


REGULATORNO telo za elektronske medije ne radi posao zbog koga je formirano. Brojni su pokazatelji da vladajuća SNS namerno opstruira rad regulatornog tela koje je zaduženo da kontroliše televizijske programe i da li je sadržaj na nacionalnim tv frekvencijama u skladu sa javnim interesom.

REM je bio u obavezi da prati način na koji su nacionalne televizije izveštavale o predizbornim aktivnostima stranaka i da li su sve stranke imale fer pristup informativnim i predizbornim emisijama, a građani priliku da budu obavešteni. Ni više od tri meseca nakon izbora, REM nije objavio izveštaj o tome kako su se elektronski mediji ponašali tokom predizborne kampanje.

Svi dosadašnji izveštaji agencija pokazuju da su mandatar i njegova stranka zloupotrebili nacionalne elektronske medije. Sakrivanje te činjenice i neobjavljivanje izveštaja REM-a posledica je kontrole koju SNS sprovodi nad REM-om. Činjenica da izveštaj nije objavljen govori da je REM kontrolisano telo, umesto da kontroliše emitere.

Novi Statut i Poslovnik REM-a trebalo je da budu usklađeni sa Zakonom o elektronskim medijima, doneti najkasnije u novembru 2014, a to do danas nije urađeno. Pitanje je da li Savet REM-a može letitimno da odlučuje u takvoj situaciji. Ovo je još jedan primer toga da se REM drži u neizvesnom i degradirajućem položaju kako ne bi mogao da ispunjava svoju kontrolnu ulogu.

Savet REM-a već mesecima radi u nepotpunom sastavu, jer je prethodnim članovima REM-a koji se biraju na predlog Skupštine Vojvodine i na predlog ovlašćenog predlagača udruženja izdavača elektronskih medija istekao mandat. Odbor za kulturu i informisanje, u kome je većinu činio SNS, blokirao je dugo njihov izbor jer je bio uveren da će predloženi kandidati biti van stranačke kontrole SNS. Odbor je sada pokretanuo proceduru za izbor dva nova člana REM-a zato što su naprednjaci uvereni da će uspeti da dovedu svoje poslušne kadrove.

SNS čini sve da onemogući nezavisnost medija. Jedna od glavnih poluga je kontrola pod koju su stavili REM, regulatorno telo koje od početka svog formiranja nije uspelo da se uspostavi kao pravi, nezavisni regulator i da pomogne da elektronski mediji rade u interesu javnosti. Zahvaljujući ovome Aleksandar Vučić se održava na vlasti, jer je jedini njegov “uspeh” apsolutna kontrola nad medijima. REM je, pod vlašću SNS, kontrolor sprovođenja Vučićevog interesa. Ovo je potpuno suprotno ostvarivanju uloge koju bi trebalo da imaju članovi Saveta REM-a.

Pokret Dosta je bilo zalaže se za jačanje svih nezavisnih regulatornih tela. Nezavisan rad REM-a ključan je za odbranu javnog interesa i kontrolu vlasti.(Press DJB)

_______________________________________________________