Putin sutra gost Slovenije

Putin sutra gost Slovenije

29/07/2016 Off By

 

Putin će se, na dva mesta pokloniti sovjetskim i ruskim vojnicima poginulim na slovenskom tlu u dva svetska rata


RUSKI predsednik Vladimir Putin sutra (subota) će nekoliko časova boraviti u Sloveniji.

Putin će se, na dva mesta pokloniti sovjetskim i ruskim vojnicima poginulim na slovenskom tlu u dva svetska rata.

-Poseta ruskog predsednika našoj zemlji odlična je prilika za poruku mira”, izjavio je ruskoj agenciju TASS Putinov domaćin, slovenački predsednik Borut Pahor.

Dolazak ruskog predsednika u Sloveniju u vreme zategnutih odnosa Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize u prvom je redu komemorativne i pijetetne naravi jer je povod 100. godišnjica postavljanja tzv. ruske kapelice na gorskom prijelazu Vršič, gde su pokopani ruski vojni zarobljenici iz I. svetskog rata koji su tu gradili put i umrli u snežnoj lavini, ali i potvrda tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda i njihovih država, rekao je Pahor.

Pahor je rekao ruskoj agenciji da prijateljstvo s Rusijom se nastavlja i ima tradiciju i pored sadašnjim različitim stajalištima dve države oko nekih aktualnih pitanja.

“Mislim da upravo zbog tih razlika poseta ruskog predsednika na moj poziv dobija dodatno značenje, time jačamo uverenje o nužnosti dijaloga”, kaže slovenački predsednik.

Putin u Sloveniju dolazi sutra oko 13 časova. Sa aerodroma Brnik odmah će se uputiti prema Vršiču kod Kranjske Gore na središnju komemorativnu svečanost ruskim ratnim zarobljenicima Austrije iz I. svetskog rata. Tu će se domaćin i gost obratiti prisutnima.

Uz stroge mjere sigurnosti, na Vršiču će biti skoro 3000 ljudi iz slovenske društvene i političke elite.

Pahor će Putina dočekati na Vršiču, a ne na aerodromu čime Ljubljana želi da svetu pokaže kako poseta ima strogo “pijetetni i privatni” karakter, bez političkih nota.

Zbog ovoga Putinu ni prilikom dolaska niti prilikom odlaska neće biti iskazane vojne počasti, kako je to uobičajeno kad je reč o visokim gostima. Nije predviđeno potpisivanje bilo kakvih bilateralnih sporazuma niti razgovori delegacija o političkim temama.

Moskva međutim posetu prikazuje malo drukčije. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov u sredu je rekao novinarima da Putinova poseta Sloveniji, iako kratka ima dva aspekta, s jedne je strane “komemorativna” jer se obeležava pogibija ruskih i sovetskih vojnika na slovenačkom tlu kod kapelice na Vršiči i na ljubljanskom groblju Žale, a s druge strane poset ima i “radni deo” i Moskva očekuje i razgovore o međunarodnim pitanjima, bezbednosti i o stanju u regionu.

Pred kraj posete u večernjim satima predviđeno je da se Putin i Pahor obrate i mnogobrojnim novinarima koji su se akreditirali za događaj kojemu Slovenija pridaje veliko značenje i zbog toga što njime Slovenija ponovno dolazi u fokus svetskih medija.

Inače pomenimo da je ruski predsednik Sloveniju do sada posetio tri puta.♦