Novinari posetili renovirani Šesti paviljon KPD u Sremskoj Mitrovici

Novinari posetili renovirani Šesti paviljon KPD u Sremskoj Mitrovici

29/07/2016 Off By

 

Selaković kaže da se u KPZ Sremska Mitrovica, od kada je pre godinu ipo izabran novi upravnik već vide pozitivni pomaci. Rekonstruisana je i zatvorska bolnica. I u drugim srpskim zatvorima se radi. Raspisan je tender iz IPO projekta za izgradnju novog paviljona i renoviranje postojećeg zatvora za žene u Požarevcu. To je najstariji zatvor u Srbiji izgrađen u vreme kneza Miloša


pressRanka Čičak

MINISTAR pravde Nikola Selaković i direktor Uprave za izvršenje krvičnih sankcija, Milan Stevović, posetili su danas KPD u Sremskoj Mitrovici. Obišli su renoviran Šesti paviljon, najstariju zgradu, koju je 1895 podigao austrougarski kralj Franc Jozef.

Selaković je posle razgledanja novinarima rekao da je zadovoljan izgledom ovog našeg najvećeg zatvora:

-Šesti paviljon bio je privremeno zatvoren zbog nehumanih uslova. Danas je renoviran. Uloženo je više od dva ipo miliona dinara. Sve smo uradili sopstvenim snagama. PVC stolarija proizvedena je u našem KPD za maloletnike u Valjevu. Danas ta zgrada može da primi 58 stanovnika. I štamparija je renovirana i obnovljena savremenim mašinama. Država je za njih izdvojila 53 hiljade evra. Na njima se štampa kancelarijski materijal i sve potrepštine za naše pravosudne organe.Izmenjenim zakonom o javnim nabavkama omogućeno je da naši pravosudni organi od naših KPZ kupuju, oslobođeni postupka javnih nabavki po najnižim cenama.Nove mašine snabdevaće potrebnim materijalima sve sudove i sva javna tužilaštva u zemlji.

foto Balkanekspresrb

foto Balkanekspresrb



Selaković kaže da se u KPZ Sremska Mitrovica, od kada je pre godinu ipo izabran novi upravnik već vide pozitivni pomaci. Rekonstruisana je i zatvorska bolnica. I u drugim srpskim zatvorima se radi. Raspisan je tender iz IPO projekta za izgradnju novog paviljona i renoviranje postojećeg zatvora za žene u Požarevcu. To je najstariji zatvor u Srbiji izgrađen u vreme kneza Miloša. Za zatvorski smeštaj ranjivih grupa renoviran je zatvor za maloletnike u Valjevu. Renoviran je vaspitno popravni dom u Kruševcu.

Na pitanje šta očekuje da će biti u novoj vladi, diplomatski je odgovorio:

-Moje je očekivanje da ćemo dobiti vladu. Znam da je predsednik Vučić sigurno izložen velikim pritiscima, govorio je o tome, ali , znam da je to čovek koji na pritiske odgovara ne onako kako bi želeo onaj koji ga pritiska. Ponosan sam što sam bio deo vlade zahvaljujući kojoj se Srbija ponašala kao suverena zemlja, samostalno donosila odluke koje su u interesu budućih generacija. Bilo je onih koji su prilikom svakog poteza premijera sumnjali .

Na pitanje o mogućem štrajku u pravosuđu, kaže da ni jednom prethodnom ministru pravde u proteklih 16 godina nije prošao mandat bez sličnog problema:

-Ovo je sistem s ogromnim brojem ljudi, a nema dovoljno zaposlenih. A svako ko misli da je ugrožen ima zagarantovano pravo na štrajk.Onaj koji želi da štrajkuje razlog može da nađe čak i kada je dobro plaćen. Ono što je premijer obećao u razgovorima, verujem da će biti ispunjeno. Ja tom čoveku verujem. Svaki problem može da se reši razgovorom. Ljudi nemaju velike plate. Mnogi odlaze. Mi smo mnoge probleme počeli da rešavamo. Za svaku zgradu koju smo započinjali da renoviramo, niko nije verovao da ćemo da je dovršimo. Dođite da vidite kako izgleda zgrada u Katanićevoj 15 od 12 ipo hiljada kvadratnih metara. To je možda najbolja zgrada pravosudnih organa u Srbiji. Sada mnogi koji su sumnjali kažu-puj pike ne važi. Mi smo majstori da svemu nađemo manu, da gurnemo u stranu sve što se radi dobro i tražimo dalje šta je loše.

Ukidanje presude Branimiru Glavašu komentariše dugim ćutanjem:

-Pokušavam da u sebi zadržim sve ono na šta mogu da pomislim. Ja ne znam šta tu ostaje još od presuda kada su u pitanju zločini nad Srbima. Ne znam da li je to ukidanje presude Glavašu jedan svetao primer kako i mi treba da se ponašamo u pregovaranju poglavlja 23. Ako nam jedna zemlja EU iz našeg susedstva daje takve primere, da li mi te primere treba da sledimo? Da li je to taj ideal vladavne prava i uređenosti pravne države u EU koji treba da bude i u državi Srbiji? Ako to jeste ideal, bojim se da, dokle god da sam ministar pravde, takvom idalu ja lično ne težim, niti smatram da mu teži i jedan normalan čovek. Nije Brisel reagovao na mnogo grđe stvari od ovoga. Setim se uvek naših primedbi Briselu na to što se svaka ćirilićna tabla u Vukovaru zadrži niti jedan dan i njihovih odgovora da su to pitanja suverene države. ♦