Srpsko – hrvatski odnosi: nota do note!

Srpsko – hrvatski odnosi: nota do note!

29/07/2016 Off By

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u noti poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da komunikacija s predstavnicima državne vlasti RH bude u duhu temeljnih evropskih vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina


MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske, saopštilo je danas MVEP RH.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske odbacuje pokušaj miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske i poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da u komunikaciji s predstavnicima hrvatske državne vlasti ne koriste rječnik propalog jugoslavenskog komunističkog sustava i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog stoljeća koja je vojno i moralno poražena”, navodi MVEP RH.

Ministarstvo u noti poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da komunikacija s predstavnicima državne vlasti RH bude u duhu temeljnih evropskih vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

Kako se dalje navodi, svoju istinsku privrženost primjeni temeljnih evropskih vrednosti i službeno proklamiranom cilju uključenja Srbije u evropsku porodicu, najviši predstavnici srpske državne vlasti mogu pokazati i dokazati provođenjem obveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. To se posebno odnosi na područje pravosuđa i temeljnih prava, u kome se Srbija obvezuje, među ostalog na smislenu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose u pitanju rešavanja ratnih zločina tako da izbegava sukobe nadležnosti. Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusjedske suradnje Srbija što pre krene u rešavanje otvorenih pitanja u tom pogledu, navodi se u tekstu Note MVEP-u.

MVEP je uputilo je u ponedjeljak protestnu notu Srbiji zbog “neprihvatljivih izjava” srpskih funkcionera o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu a dan kasnije hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srpskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se najoštrije protestvuje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

Posle toga, u četvrtak, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo protestnu notu Hrvatskoj povodom odluke Vrhovnog suda o ukidanju presude Branimiru Glavašu a ministar Ivica Dačić ocenio je da se radi o “jasnoj politici Hrvatske koja ne samo da rehabilitira fašističku ustašku NDH već i zločince iz posljednjeg rata”.

“Poruka tog sramnog čina je da je dopušteno i normalno nekažnjeno činiti zločine nad Srbima čime je, osim stalnog govora mržnje, otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije”, navodi se u saopštenju srpskog Mnistarstva spoljnih poslova koje su juče (četvrtak) prenijeli beogradski mediji.

Agencije navode da je srpska ambasadorka u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi hrvatsku protestnu notu “zbog uvredljivog sadržaja na račun Srbije”.(Agencije)♦