DSJ: Tasovac sprečava medijske reforme

DSJ: Tasovac sprečava medijske reforme

28/07/2016 Off By

 

Pokret Dosta je bilo poziva ministra Tasovca da javno obrazloži svoju odluku da se NUNS-u, NDNV i Medija centru ukinu projektna sredstva, ali ne pisanjem pamfleta kojima vređa članove ovih udruženja


ODLUKA tehničkog ministra kulture Ivana Tasovca da preinači odluku stručne komisije o dodeli sredstava za projekte koje su predložili NUNS, NDNV i Medija centar deo je politike kojom se nastavlja kontrola medija i gušenje svake kritike putem finansijskog iscrpljivanja nezavisnih medija. Pokret Dosta je bilo najoštrije osuđuje ovakvu politiku.

Tasovčeva odluka o ukidanju sredstava nezavisnim novinarskim udruženjima najdirektnije je suprotstavljena medijskim reformama u Srbiji čiji je cilj izlazak države iz medija i veća nezavisnost medija. Tasovac se svojim saopštenjem u kome novinare naziva “larmadžijama” uključio i u orkestriranu kampanju protiv kritičkih novina, medija i novinarskih udruženja koji su mesecima satanizovani u Vučićevim tabloidima kao “strani plaćenici”.

Pokret Dosta je bilo poziva ministra Tasovca da javno obrazloži svoju odluku da se NUNS-u, NDNV i Medija centru ukinu projektna sredstva, ali ne pisanjem pamfleta kojima vređa članove ovih udruženja. Naši poslanici su na Odboru za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije podržali predlog da se od Ministarstva kulture i informisanja, Komisije za sufinansiranje projekata elektronskih medija i novinarskih udruženja zatraže tačne informacije o ovom slučaju.

Ministar Tasovac je dužan da javnosti objasni kojim se kriterijumima rukovodio kada je odlučio da svojevoljno poništi odluku stručne komisije. Ovu komisiju su činili predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, predstavnica Asocijacija medija Dalila Ljubičić, predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Mihajlo Kovač, predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić i nezavisni stručnjak Sibina Golubović, na predlog ministarstva.

Cilj medijske reforme je da se onemogući direktno odlučivanje političara o novcu koji se iz državne kase dodeljuje medijima i da odluku donose stručnjaci. Tokom prošle godine ovaj cilj je propao na svim konkursima za finansiranje projekata lokalnih medija.

Pokret se snažno zalaže za jačanje nezavisnih medija, a jedan od najvažnijih mehanizama je njihovo nezavisno projektno finansiranje.(Press DJB)♦