Skupština Srbije: sednica odbora za kulturu i informisanje

Skupština Srbije: sednica odbora za kulturu i informisanje

28/07/2016 Off By

 

Ja mislim da mi imamo problem s REM-om. Mediji imaju problem. REM ne radi svoj posao.To je moj utisak i utisak dobrog dela javnosti. Zbog toga treba da predstavnici REM-a i ostali zainteresovani obaveste širu javnost, a i nas, članove Odbora o tome šta radi taj REM, koje je odluke doneo”, rekao je Đorđe Vukadinović iz DSS


pressRanka Čičak

 

ODBOR za kulturu i informisanje danas je bez mnogo sukoba predstavnika različitih stranaka odlučio da se izaberu kandidati za članove Programskog saveta Radio televizije Srbije , kao i član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Posle sednice članica Odbora Nataša Micić rekla je novinarima kako je važno da se članovima Odbora dostave informacije o svemu šta se do sada događalo u radu REM-a.

Đorđe Vukadinović smatra da je potrebno i članove Odbora, a i čitavu javnost upoznati sa radom REM- a:

-Video sam da većina članova Odbora ima volju da se istraži ova tema. Ali, nisam siguran koliko je čvrsta ta volja.Potrebno je javno slušanje o radu REM-a. Tu ima problema i ne bi bilo dobro da se stvar svede samo na rutinu. Da se zaključi da imamo proceduru, da je istekao mandat jednom članu, pa treba izabrati novog. Ja mislim da mi imamo problem s REM-om. Mediji imaju problem. REM ne radi svoj posao.To je moj utisak i utisak dobrog dela javnosti. Zbog toga treba da predstavnici REM-a i ostali zainteresovani obaveste širu javnost, a i nas, članove Odbora o tome šta radi taj REM, koje je odluke doneo. To je dosta skupo telo. Ima mnogo zaposlenih. Osamdesetak ih uzima izvanredne plate. Možda oni rade dobro, ali efekat tog rada se praktično ne vidi. Vidimo na šta liči medijska scena u elektronskim medijima. Mere se ne izriču, ponekad se izreknu neke komične opomene ili upozorenja.Praktično, to telo kao da ne postoj. Samo ispunjava pro forma svoje obaveze, a sada mi treba pro forma da biramo, dopunjavamo i popunjavamo novim članovima to telo. Zato mislim da je hitno javno slušanje o tome. Ova tema je sistemski značajnija od drugih. Nisam siguran da će vladajuća većina imati sluha da otvori tu debatu. A ona je neophodna. čitava medijska javnost se s tim slaže.

Maja Gojković, predsednca Odbora za kulturu i informisanje takođe je pozitivno iznenađena činjenicom da u današnjem radu Odbora nije bilo opozicionih smicalica i da su na ovu temu svi jedinstveni.

Sve se radi po zakonu i u propisanim rokovima. Predsednici REM-a, Gordani Suši istekao je mandat i treba izabrati novog predsednika. Zbog izbora ovaj posao nije mogao da se obavi ranije.

Na sva provokativna pitanja novinara Maja je odgovarala diplomatski:

Ja nisam nadležna za rad ove institucije. Kao predsednica Odbora napraviti ću sve da taj rad postane transparentan.