Subota,23 jul:  u Muzeju grada Beograda izložba „Naopačke: Udomiti kritiku“

Subota,23 jul: u Muzeju grada Beograda izložba „Naopačke: Udomiti kritiku“

21/07/2016 Off By


U razgovoru, koji se održava u okviru izložbe učestvuju Milica i Vladimir Perić, Nenad Bračić i Nikola Džafo, a razgovor moderira kustos Zoran Erić


MUZEJ savremene umetnosti u subotu 23. jula od 18 časova u zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj 40b organizuje razgovoru o muzejima umetnika. Razgovor se održava u okviru aktuelne izložbe „Naopačke: Udomiti kritiku“ koju Muzej savremene umetnosti realizuje u saradnji sa Mestnom galerijom iz Ljubljane.

U razgovoru učestvuju Milica i Vladimir Perić, Nenad Bračić i Nikola Džafo, a razgovor moderira kustos Zoran Erić.

Razgovor će se fokusirati na razloge nastajanja muzeja umetnika u kontektstu domaće scene, genealogiju razvoja projekata muzeja umetnika kao što su Muzej detinjstva, Metafizički muzej ili Muzej zeca, kao i dalje planove autora, učesnika razgovora, koji su ih koncipirali i kroz višegodišnji rad “institucionalizovali”.

U okviru izložbe „Naopačke: Udomiti kritiku“ Privremena radna soba predstavlja integralni, istraživački deo koji se razvija tokom čitavog projekta INSIDE OUT, započetog u Ljubljani 2014. godine. Na izložbi u Beogradu, jedna od tri sekcije Privremene radne sobe pokreće raspravu o muzejima umetnika kao važnom fenomenu, koji je globalno prisutan a istovremeno lokalno vrlo relevantan i, pretpostavlja se, povezan sa institucionalnim i društveno-političkim kontekstom krize. U ovoj sekciji se pokazuje izbor važnih muzeja pojedinih umetnika, u rasponu od virtualnih, „kućnih”, tematskih i muzeja zasnovanih na projektima, do anti-muzeja, kojima se problematizuje uloga i potreba umetnika da formiraju vlastite projekte tog profila.

Izložba je otvorena do ponedeljka, 25. jula 2016, svakog dana od 12 do 20 časova.(Press MSUB)♦