Poučno: poslanica u Bundestagu dala ostavku – zbog lažne biografije

Poučno: poslanica u Bundestagu dala ostavku – zbog lažne biografije

21/07/2016 Off By

 

Mi smo svi šokirani činjenicom da nam je Petra Hinz trideset godina davala lažne informacije, rekao je ministar pravosuđa savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije i predsednik ogranka SPD-a za Esen


SOCIJALDEMOKRATSKA poslanica u Bundestagu Petra Hinz podnela je juče (sreda) ostavku pošto je otkriveno da je lažirala velike delove svoje biografie, uključujući i navode o završenoj maturi i diplomi pravnog fakulteta.

“Mi smo svi šokirani činjenicom da nam je Petra Hinz trideset godina davala lažne informacije”, rekao je Thomas Kutschaty, ministar pravosuđa savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije i predsednik ogranka SPD-a za Esen, izbornu jedinicu Petre Hinz.

I poslanički klub Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) u Bundestagu, kojem je Hinz pripadala od 2005., izrazio je šok otkrićem ove afere.

“Nadamo da će Petra Hinz učiniti sve kako bi nanela što manje političke štete svojim kolegama i kolegicama u Bundestagu, stranci ali i sebi”, saopšteno je iz socijaldemokratskog poslaničkog kluba.

SPD je stranka koja je proizišla iz radničkog pokreta i visokoškolsko obrazovanje, kako se danas u više navrata moglo čuti iz redova parlamentarnog poslaničkog kluba SPD-a, nikada nije bio uslov za karijeru u stranci ali zato “verodostojnost i poverenje” jesu.

Mediji saznaju kako je do otkrića afere došlo posle jednog anonimnog pisma u kojem se otkriva činjenica da se Hinz lažno predstavlja. Pismo navodno potiče od jedne bivše službenice njene parlamentarne kancelarije. Prema istim navodima Hinz je bila na lošem glasu kao poslodavka a govori se i o “atmosferi mobinga” u njenoj parlamentarnoj kancelariji.

Advokati Petre Hinz objasnili su kako je njihova štićenica sredinom devedesetih pokušala u večernjoj školi da položi maturu “kako bi barem jedan deo biografije napravila istinitim” ali da to zbog “previše obveza” nije uspela. Oni su isto tako istaknuli da Hinz nikada nije pružala adbokatske usluge.

Hinz i pokraj lažnim navodima u biografiji i polaganju mandata ima pravo na prelaznu naknadu kao i poslaničku penziju. Aktualna poslanička plata iznosi 9.027 evra plus paušal za troškove u iznosu od 4.267 eura.(Agencije)♦