Hrvatska formirala komisiju za praćenje sprovođenje prelaznih mera Srbije

Hrvatska formirala komisiju za praćenje sprovođenje prelaznih mera Srbije

19/07/2016 Off By

 

Zadatak Komisije je i praćenje sprovođenja obaveze Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete


VLADA Hrvatske održala je danas telefonsku sednicu na kojoj je donela Odluku o osnivanju Komisije za praćenje sprovođenje prelaznih mera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Zadaci Komisije su; praćenje sprovođenja obaveze ukidanja zakonodavstva kojim je Srbija arbitražno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne države, praćenje uspostvljanja i funkcionisanja sveobuhvatnog zakonskog okvira za zaštitu manjinskih prava u Srbiji.

Uz to zadatak Komisije je i praćenje sprovođenja obaveze Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete . Takođe, Vlada je zadužila Komisiju da prati da li Srbija u potpunosti sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba.

Komisijom predsedava ministar inostranih i evropskih poslova, odnosno u slučaju sprečenosti, ministar pravosuđa u svojstvu zamenika predsednika. Članovi Komisije su: ministar branitelja, ministar finansija, ministar odbrane, ministar inostranih poslova, savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Hrvatske, savetnik za spoljnu politiku Predsednice Republike, šef Kabineta Veća za nacionalnu bezbednost, šef Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i glavni državni tužilac.♦