Ulična galerija: Über Linija, umetnice Svetlane Mijić

Ulična galerija: Über Linija, umetnice Svetlane Mijić

19/07/2016 Off By


Radovi su abstraktni, ali i u isto vreme prilično asocijativni, te je u redu ako se razazna po koja životinja, lice ili pak nešto treće


pressRadomir Lazović

U ULIČNOJ galeriji, 22. jula u 20 časova biće otvorena izložbe ilustracija Über Linija, umetnice Svetlane Mijić.

Izložba Über Linija bavi se ulogom linije u jednom crtežu, tačnije reč je o njenoj “reformi”. Projekat je sačinjen od radova i knjige u kojima su svi radovi zajedno na jednom mestu.

linije222Izložen je odabir crteža, a sama knjiga je podeljena na 12 delova, u kojima linije smeju ili pak ne smeju da se dodiruju, seku, mešaju, preklapaju itd. sve u zavisnosti od tog dela knjige.

Svaki deo ima svoje karakteristike, koje povezuju crteže u likovnom smislu. Te karakteristike takođe služe kao neka vrsta ritma, po kojima se crteži mogu lakše pratiti i interpretirati. Pre svakog dela se nalazi strana sa tim ključnim rečima, odnosno pridevima koji indirektno opisuju crteže (slično leksikonu). Sve se zasniva na linijama, ali se takođe prožima priča o bojama, formama, zakonima geometrije, repeticiji, ritmu, simetriji, asimetriji uopšte o likovnim sredstvima od kojih se sastoji svaka slika, svaki crtež.

Radi fokusiranja na jednu celinu i ograničavanja bezbroj mogućnosti kada je reč o upotrebi linije, koriste se parametri kao na primer: povezati tačke; izmoljena linija + polukrugovi; zatvorena linija nastala od puno malih linija; linije koje se gomilaju bez ikakvog reda; linije koje se prepliću; mreža i nešto u njoj; samo prave/duži (uz pomoć lenjira); pastelne boje…

Radovi su abstraktni, ali i u isto vreme prilično asocijativni, te je u redu ako se razazna po koja životinja, lice ili pak nešto treće.

Svetlana Mijić (shtremulator; svetla) rođena je u Novom Sadu u martu 1992.godine. Nakon završetka srednje Škole za dizajn, seli se u Nemačku gde kreće da studira vizuelne komunikacije na fakultetu za dizajn i umetnost u Ofenbahu. Najviše je aktivna u oblastima fotografije, dizajna i slikarstva. Knjiga kao umetnički objekat postaje veliko polje interesovanja. Učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama i uvek otvorena za kolaboracije. Slobodno vreme, tačnije letnji i zimski raspust najviše provodi u Bukovcu gde je odrasla.

Ulična galerija – www.facebook.com/UlicnaGalerija

Čavketov pasaž /pasaž koji povezuje Trg Nikole Pašića i Nušićevu ulicu/ Stari grad, Beograd

Više: cargocollective.com/shtremulator

www.instagram.com/shtremulator

www.instagram.com/svetlaa_♦