Nenad Čanak: Otvaranje ruske baze u Nišu ugrozilo bi evropski put Srbije

Nenad Čanak: Otvaranje ruske baze u Nišu ugrozilo bi evropski put Srbije

18/07/2016 Off By

 

Put do ovih vrata EU je bio dug i u njega je uloženo mnogo snage i rada svih vlada od 2000. godine. Reforma pravosuđa, izgradnja pravne države, borba protiv korupcije, borba protiv diskriminacije, zaštita prava žene, dece, osoba sa invaliditetom i brojne druge oblasti obuhvaćene ovim poglavljima, pred Republiku Srbiju postavljaju konkretne zadatke u kojima se očekuju konkretni rezultati


PREDSEDNIK LSV Nenad Čanak povodom današnjeg otvaranja poglavlja 23 i 24 dao je posmenu izjavu medijima:”Svako ko iskreno voli ovu zemlju i želi da se u njoj bolje živi, danas se raduje.

Otvaranje poglavlja 23 i 24. u pregovorima Republike Srbije sa Evropskom unijom, nije samo veliko ohrabrenje i snažan podsticaj evropskim integracijama naše zemlje, nego i uvod u velike i dugo očekivane reforme našeg društva.

Sada je, međutim, za očekivati da će snage lojalne vladajućem režimu u Ruskoj Federaciji uložiti dodatne napore da zaustave evropski put Srbije, između ostalog zahtevima da tzv. humanitarni centar u Nišu i formalno preraste u rusku vojnu bazu.

Republika Srbija nikako ne sme dozvoliti otvaranje te baze ukoliko želi jasan evropski put i bolji život njenih građanki i građana, uprkos činjenici da tu bazu podjednako sanjaju pojedini političari u vlasti i opoziciji poput Tomislava Nikolića, Ivice Dačića i Sande Rašković Ivić.

Put do ovih vrata EU je bio dug i u njega je uloženo mnogo snage i rada svih vlada od 2000. godine. Reforma pravosuđa, izgradnja pravne države, borba protiv korupcije, borba protiv diskriminacije, zaštita prava žene, dece, osoba sa invaliditetom i brojne druge oblasti obuhvaćene ovim poglavljima, pred Republiku Srbiju postavljaju konkretne zadatke u kojima se očekuju konkretni rezultati. A sve to vodi ka izgradnji uređenog društva i moderne, evropske države.

To je deo ukupnih promena ove države koje očekuje većina građanki i građana ove zemlje i deo promena na kojima Liga socijaldemokrata Vojvodine dosledno radi i insistira tokom 26 godina svog postojanja.

Činjenica da Evropska unija, otvara velika vrata Srbiji u trenutku velikog bola zbog tragedije usled užasnog terorističkog napada u Nici, a sa druge strane i nizu krupnih političkih događaja u poslednje vreme, počev od “bregzita”, do pokušaja prevrata u Turskoj, samo dokazuje koliko je naša zemlja važna evropskoj porodici i koliko je u EU naših iskrenih prijatelja.

U narednom periodu, zajednička bezbednosna politika EU i zemalja Zapadnog Balkana jedina može da odgovori akutnim problemima migrantske krize i borbe protiv terorizma, u kojima se Srbija, iako još nije članica EU, pokazala kao pravi partner i može biti pouzdan saradnik u zajedničkim rešenjima.(Press LSV)♦