
Namirnice koje pomažu u prevenciji dijabatesa
17/07/2016Gojaznost, pasivan način života, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, uzroci su koji dovode do dijabetesa. Kako bi se to sprečilo, potrebno je konzumirati jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać
DIJABETES nije bez razloga poznat kao tihi ubica. Broj ljudi koji boluje od ove bolesti je sve veći, tako da je dijabetes privukao pažnju i alarmirao cio svet. Međutim, postoje namirnice koje efikasno pomažu u prevenciji dijabatesa.
Gojaznost, pasivan način života, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, uzroci su koji dovode do dijabetesa. Kako bi se to sprečilo, potrebno je konzumirati jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać.
Jagode su veoma ukusne i treba ih jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.
Sir i jogurt su takođe efikasni u prevenciji dijabetesa. ali isključivo nemasni. Eksperti vjeruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.
Crveno vino sadrži spoj resveratrol, koji pomaže funkcije šećera u krvi regulišući insulin. Međutim, to nije razlog za ispijanje cijele flaše. Ključ je u umerenosti.
Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin. Cimet u prahu možete staviti na tost ili u kafu.
Jabuke sadrže antocijanin, spoj koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Spanać je bogat hranljivim stvarima, a britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje spanaća dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.♦