Škodska – u EU i Britaniju

Škodska – u EU i Britaniju

17/07/2016 Off By

 

Na pitanje da li bi Škotska mogla ostati u EU, dok će Vels i Engleska izaći iz bloka, prva ministarka Škotske Nicola Sturgeon je odgovorila da ta mogućnost ne treba da bude odbačena

 

PRVA ministarka Škotske Nicola Sturgeon izjavila je da ne odbacuje mogućnost da njena zemlja ostane u sastavu EU, ali i da bude deo Britanije.

Na referendumu održanom 23. juna Britanija je glasala za izlazak iz EU i na rezultat su uticali glasovi iz Engleske i Velsa.

“Kada ste na nepoznatoj teritoriji ispred vas, imate čist papir i šansu da razmišljate o stvarima koje su nekad bile nezamislive”, rekla je Sturgeon.

Na pitanje da li bi Škotska mogla ostati u EU, dok će Vels i Engleska izaći iz bloka, ona je odgovorila da ta mogućnost ne treba da bude odbačena.

Glasači u Škotskoj su na referendumu 2014. godine odbacili nezavisnost, ali je na referendumu 23. juna njih 62 odsto podržalo ostanak u EU iako je većina ostalih zemalja iz Britanije podržala izlazak.

Sturgeon je nakon objavljivanja rezultata referenduma 23. juna izjavila da postoji mogućnost održavanja drugog referenduma o nezavisnosti, mada je, takođe, naglasila da se to neće desiti dok ne bude jasno da je većina Škota za otcjepljenje od Britanije.♦