Tomislav Nikolić otvorio 44. Kosidbu na Rajcu

Tomislav Nikolić otvorio 44. Kosidbu na Rajcu

17/07/2016 Off By

 

 

Danas su svi požurili i grad. Treba da na selu napravimo uslove da se zarađuje kao u gradu. Srbija mora da se okrene selu više nego do sada. Ne može više da računa da će velikom industrijom da podigne standard

 

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na spomenikom junacima Kolubarske bitke , a zatim otvorio 44. Kosidbu na Rajcu.

Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević je na ovu važnu posetu i rekao da je mnogo rukovodilacabilo na Rajcu ali je Tomislav Nikolić prvi predsednik Srbije koji je ovde došao.

Predsednik Nikolić prisetio se svoje mladosti na selu i tužno rekao da je on verovatno poslednja generacija koja je kosila ili gledala kako se to radi.

-Danas su svi požurili i grad. Treba da na selu napravimo uslove da se zarađuje kao u gradu. Srbija mora da se okrene selu više nego do sada. Ne može više da računa da će velikom industrijom da podigne standard. Ove manifestacije i negovanje tradicije je znak državi da uloži još više truda i novaca u poljoprivredu i seljački rad. Da kap seljačkog znoja vredi kao kap znoja u gradu. Da seljak kad završi posao može da misli i o novu kuću, školovanje dece i odmor na moru.

– Selo je opustelo, decu spremamo da nađu bilo kakav posao u gradu a na njivi ostaju starci i stari traktori.

– Selo valjda treba da nas hrani, a ne da se hrana uvozi. Deca na selu ne smeju toga da se stide, već da budu ponosna. Zato država da im pomogne. Ako ne stvorimo uslove za život na selu bojim se da ćemo se samo okupljati na manifestacijama. Ja sam mali poljoprivredni proizvođač i siguran sam da ste me dobro razumeli.