Reagovanje NBS: Da li je „fijat 500 L“ vozilo luks kategorije

Reagovanje NBS: Da li je „fijat 500 L“ vozilo luks kategorije

15/07/2016 Off By

 

POVODOM neistinitih navoda o javnoj nabavci vozila za potrebe Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca u listu „Kurir“, Narodna banka Srbije ističe da se ne radi ni o kakvim luksuznim automobilima kao što je sugerisano u tekstu, već o automobilima niže srednje klase, što je jasno iz uslova navedenih u nabavci.

Ističemo da tehničke specifikacije odgovaraju nižoj srednjoj klasi automobila sa standardnim paketom opreme, koje može da zadovolji, između ostalih, i domaći proizvođač automobila.

Tri automobila koja predstavljaju predmet nabavke, neophodna su za nesmetan rad Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, čija su dotrajala vozila ekonomski neisplativija za održavanje od nabavke novih vozila.

Nabavka i unapređenje odgovarajuće opreme je standard u radu centralnih banaka, a samim tim i neophodnost i obaveza NBS, kao što joj je obaveza da te nabavke javno objavljuje, i ta njena obaveza ne bi smela da bude predmet zlonamernih interpretacija.

Upravo u skladu sa merama štednje koje je uvela guverner Jorgovanka Tabaković, NBS samo obnavlja opremu neophodnu za nesmetan rad centralne banke u obavljanju njenih zakonski propisanih funkcija(Press NBS)