Vučić najavio strože kazne za siledžijstvo u porodici

Vučić najavio strože kazne za siledžijstvo u porodici

15/07/2016 Off By

 

Do sada su se izricale različite kazne siledžijama na raznim mestima. Bilo je i slučajeva uslovnih presuda. Desilo se da u Novom Sadu neko za tri silovanja dobije dvadeset godina a u Vranju za isto delo šest meseci

Ranka Čičak

DO kraja godine promeniće se zakoni i strože kažnjavati siledžijstvo u porodici i društvu. O ovome su se danas dogovorili predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i ministri pravde i unutrašnjih poslova Nikola Selaković i Nebojša Stefanović, ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predstavnici Sigurne ženske kuće i Autonomnog  ženskog centra.

Posle sednice novinare je zanimalo koliko će biti pooštrene kazne i predviđa li se vraćanje smrtne kazne. Premijer je rekao da nema govora o smrtnoj kazni ali će se  znatno povećati minimalne i maksimalne kazne.

-To su velike promene i u narednih mesec ipo dana čeka nas veliki posao. Do sada su se izricale različite kazne siledžijama na raznim mestima. Bilo je i slučajeva uslovnih presuda. Desilo se da u Novom Sadu neko za tri silovanja dobije dvadeset godina a u Vranju za isto delo šest meseci. Ako podignemo minimalne kazne više se to neće događati. Maksimalne kazne predviđene su za tri krivična dela – obljubu nad detetom, nad nemoćnim i silovanje. Imamo veći broj  i porodičnog nasilja ali manje smrtnih slučajeva. Pre pedeset godina ubijena je 61 osoba za dvanaest meseci a danas u istiom periodu 19 u porodičnom nasilju. To govori da su se žene i deca oslobodili, ne trpe teror i više prijavljuju jer veruju u državi. Ipak stvari treba sistematski rešavati i tako pokazati nasilnicima da Srbija gradi društvo gde njima nema mesta. Novi zakon o zaštit od nasilja obezbediće bolju kordinaciju rada cenatra za siocijalni rad, prosvete i državnih organa.

– Zakoni koje ćemo doneti treba da spašavaju živote. Nasilja će uvek biti ali mi želimo da ga ima što manje. Već je Marijin zakon regulisao mnoge odnose i pokazao se veoma važan. To je odličan zakon sa dobrim rezulatiuma.

Premijer je izrazio saučešće francuskom narodu i porodicama nastradalim u Nici. Plaši se da će ta tragedija ostaviti velike posledice u Evropi.

Za sutra je najavio osmu sednicu Biroa za koordinaciju službe bezbednosti o migrantskoj krizi.

Nebojša Stefanović poozvao je građane da se uključe u akciju vraćanja nelegalnog oružja.♦